Hemşirelerin değişime karşı tutumları ve kalite algısı arasındaki ilişki
Relationship between nurses' attitudes towards change and perception of quality
- Tez No: 977335
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ BAYKAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN ÇERÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelikte yönetim, değişim, tutum, kalite algısı, sağlık, hemşirelik, Nursing management, change, attitude, perception of quality, health, nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin değişime karşı tutumları ile kalite algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini, bir kamu hastanesi ile iki özel hastanede görev yapan, çalışmaya katılmayı kabul eden ve örnekleme dahil edilme kriterlerini karşılayan 427 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verileri, Ocak-Mayıs 2025 tarihlerinde, yüz yüze ortamda anket formunun araştırmacılar tarafından elden dağıtılıp toplanması şeklinde elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Değişime Karşı Tutum Ölçeği (DKTÖ)”ve“Kalite Çalışmalarına Yönelik Tutum Ölçeği: Sağlık Çalışanları Sürümü”kullanılmıştır. Araştırma verileri, istatistik danışman desteğinde SPPS 26.0 paket programından yararlanılarak incelenmiştir. Verilerin normal dağılımının değerlendirilmesinde çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiş; ölçeklerin güvenilirliği ise Cronbach α güvenirlik katsayısı ile belirlenmiştir. Tanımlayıcı istatistikler kapsamında ise sayı, ortalama ve yüzdelik kullanılmıştır. Çözümleyici analizler için ikili karşılaştırmalarda parametrik koşulların sağlanması durumunda t-testi ve ikiden fazla grupların varlığında ANOVA testi kullanılmıştır. Ölçeklerin arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda araştırmaya katılan hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerine ilişkin yapılan analizler incelendiğinde; katılımcıların %67,9'unun kadın, %63,2'sinin evli, %34,6'sının 26-28 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca %55,3'ünün lisans mezunu olduğu, %51,5'inin kamu hastanesinde çalıştığı, %72,4'ünün vardiyalı çalıştığı, %39,1'inin meslekte 5-9 yıl çalıştığı ve %64,9'unun kurumda 4 yıl ve daha az süre çalıştığı saptanmıştır. Katılımcıların DKTÖ puanı 104,68±14,03 olarak bulunmuştur. Katılımcıların Kalite Çalışmalarına Yönelik Tutum Ölçeği toplam puanı ise 3,89±0,63 bulunmuştur. ii Hemşirelerin değişime karşı tutumları ile kalite algısı arasındaki ilişkiler incelendiğinde; DKTÖ toplam puanı,“Kalite Çalışmalarına Yönelik Tutum Ölçeği: Sağlık Çalışanları Sürümü”toplam puanı ile yüksek düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,722; p<0,01). Alt boyutlar arasındaki ilişkiler incelendiğinde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Araştırma sonucunda; hemşirelerin değişime açık ve olumlu bir tutum sergilemelerinin, kalite çalışmalarına yönelik yaklaşımlarını doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Özellikle kurumsal politikalar ve değişimin sonuçlarına yönelik algılar ile kaliteye ilişkin tutumlar arasında yüksek düzeyde ilişkiler gözlemlenmiştir. Öte yandan değişime direnç gösteren bireylerin, kalite süreçlerine yönelik tutumları daha düşük düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between nurses' attitudes toward change and their perception of quality. Designed with a descriptive and correlational research approach, the sample of the study consisted of 427 nurses working in one public hospital and two private hospitals, who agreed to participate and met the inclusion criteria. Data were collected between January and May 2025 through face-to-face administration, in which the questionnaires were distributed and retrieved by the researchers in person. The data collection tools included the Personal Information Form, the Attitude Toward Change Scale (ATCS), and the Attitude Toward Quality Studies Scale: Healthcare Workers Version. The data were analyzed using SPSS 26.0 with the support of a statistical consultant. The normal distribution of the data was assessed through skewness and kurtosis values, while the reliability of the scales was determined using Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistics included frequencies, means, and percentages. For inferential analysis, the t-test was employed for pairwise comparisons when parametric assumptions were met, and the ANOVA test was used in the presence of more than two groups. Correlation analysis was conducted to determine the relationships between the scales. The analysis of the socio-demographic characteristics of the participants revealed that 67.9% were female, 63.2% were married, and 34.6% were between the ages of 26 and 28. Additionally, 55.3% held a bachelor's degree, 51.5% worked in public hospitals, and 72.4% worked in shifts. Furthermore, 39.1% had been working in the profession for 5–9 years, and 64.9% had been employed in their current institution for four years or less. The mean score of the ATCS was found to be 104.68±14.03, while the mean total score of the Attitude Toward Quality Studies Scale was 3.89±0.63. Examination of the relationship between nurses' attitudes toward change and their perception of quality revealed a iv strong, positive, and statistically significant correlation between the ATCS total score and the Attitude Toward Quality Studies Scale total score (r=0.722; p<0.01). Significant relationships were also identified among the subdimensions of the scales. In conclusion, it was determined that nurses' openness to change and the development of positive attitudes directly influenced their approaches to quality studies. In particular, strong correlations were observed between institutional policies, perceptions of change outcomes, and attitudes toward quality. On the other hand, individuals resistant to change were found to exhibit lower levels of positive attitudes toward quality processes.