Basınç yarasında ağrı yönetimi: Bir meta-analiz ve sistematik derleme çalışması
Pain management in pressure injury: A meta-analysis and systematic review study
- Tez No: 977340
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Basınç ülserleri, Meta analizi, Sistematik derleme, Yaralar ve yaralanmalar, Yatak yaraları, Pressure ulcer, Meta analysis, Systematic review, Wounds and injuries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, basınç yaralarına bağlı ağrı yönetimine ilişkin farklı tasarımlardaki araştırmaları sistematik olarak derlemek ve uygun müdahale çalışmalarını meta-analiz yöntemiyle nicel olarak sentezlemek amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Sistematik derleme ve meta-analiz kapsamında çeşitli veri tabanlarında yapılan tarama sonucunda 27.440 kayıt elde edilmiştir. Yinelenen kayıtlar çıkarıldıktan ve belirlenen dahil etme-dışlama kriterlerine göre başlık, özet ve tam metin incelemeleri yapıldıktan sonra 31 çalışma araştırma kapsamına alınmıştır. Dahil edilen çalışmaların metodolojik kalitesi ve yanlılık riski, standart ve çalışma tasarımına özgü ölçüm araçlarıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Dahil edilen çalışmalar, ağrının değerlendirilmesi, tedavisi, non-farmakolojik müdahalelerle yönetimi ve komplikasyonları açısından incelenmiştir. Basınç yaralarına bağlı ağrı en sık sakrum bölgesinde; çoğunlukla pansuman sırasında, zamansal olarak sürekli ve niteliksel olarak hassas olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, yaşam kalitesi, uyku düzeni ve psikolojik iyilik hâlini olumsuz etkilemiştir. Meta-analiz sonuçları, üç çalışmanın verileri birleştirilerek random efekt model ile analiz edilmiştir. Genel etki büyüklüğü Hedges's g =-2.346 (95% GA: -3.450 :-1.241, p<0,001) olup, deney gruplarında ağrı düzeyinin kontrol gruplarına kıyasla anlamlı derecede düşük olduğu bulunmuştur. Alt grup analizlerinde diaformin (g =-1.797), morfin (g =-2.274) ve aloe veranın (g =-2.796) ağrıyı anlamlı şekilde azalttığı; 1 saat, 12 saat, 1. gün, 7. gün ve 15. gün ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bulgular, basınç yaralarına bağlı ağrı yönetiminde farmakolojik ve farmakolojik olmayan müdahalelerin etkili olabileceğini; standardizasyon ve yüksek kaliteli randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to systematically review research with different designs on pain management in pressure injury and to quantitatively synthesize eligible intervention studies using the meta-analysis method. Methods: A comprehensive search of databases within the scope of the systematic review and meta-analysis yielded 27.440 records. After removing duplicates and screening titles, abstracts, and full texts according to inclusion-exclusion criteria, 31 studies were included. The methodological quality and risk of bias of the included studies were assessed using standard and study design specific measurement tools. Results: The included studies were examined in terms of pain assessment, treatment, management through non-pharmacological interventions, and complications. Pain related to pressure injuries was most frequently localized in the sacral region; it was most often experienced during dressing changes, was temporally persistent, and was qualitatively described as tender. This condition negatively affected quality of life, sleep patterns, and psychological well-being. Meta-analysis results, based on data from three studies analyzed using a random-effects model, showed an overall effect size of Hedges's g = -2.346 (95% CI: -3.450 to -1.241, p<0,001), indicating significantly lower pain levels in intervention groups compared to control groups. Subgroup analyses revealed that diamorphine (g = -1.797), morphine (g =-2.274), and aloe vera (g = -2.796) significantly reduced pain, with statistically significant differences observed at 1 hour, 12 hours, Day 1, Day 7, and Day 15 measurements. Conclusion: The findings suggest that both pharmacological and nonpharmacological interventions may be effective in managing pain associated with pressure injuries, highlighting the need for standardization and high-quality randomized controlled trials.