Hümanistik hemşirelik bakımı eğitiminin öğrenci hemşirelerin empati düzeyi ve hümanist davranma becerileri üzerine etkisi
The effect of humanistic nursing care education on nursing students' levels of empathy and humanistic behavior skills
  1. Tez No: 977339
  2. Yazar: NURHUDA ABLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA UZELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hümanistik bakım, empati, eğitim, hemşirelik, simülasyon, standardize hasta, Humanistic care, empathy, education, nursing, simulation, standardized patient
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, hemşirelik birinci sınıf hemşirelik öğrencilerine verilen hümanistik hemşirelik bakımı eğitiminin öğrenci hemşirelerin empati düzeyi ve hümanist davranma becerileri üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla randomize kontrollü yarı deneysel olarak gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nde öğrenim gören,“Hemşirelik Esasları I”dersini alan ve başarı ile geçen 1. sınıf hemşirelik öğrencileri oluşturmuştur. Örneklem, randomizasyon yoluyla belirlenen 135 öğrenci ile sınırlandırılmış; bu öğrenciler rastgele olarak 68 kişilik uygulama grubu ve 67 kişilik kontrol grubuna atanmıştır. Araştırmaya katılan tüm öğrenciler Öğrenci Tanıtıcı Bilgi Formu, Hemşirelik Uygulamalarında Hümanist Davranma Becerisi Ölçeği (HUHDBÖ), Hemşirelik Öğrencileri İçin Jefferson Empati Ölçeği (HÖİJEÖ) 'nin uygulanması ön test uygulaması olarak yapılmıştır. Ön test uygulamasından sonra eğitim müdahalesi yalnızca uygulama grubuna yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Müdahale programı kapsamında öğrencilere; video destekli sunum, makale okuma ve tartışma girişimleri uygulanmıştır. Eğitim tamamlandıktan sonra hem uygulama hem de kontrol grubundaki tüm öğrenciler standardize hasta simülasyonu uygulamasına katılmış ve bu simülasyon değerlendirme amacıyla kullanılmıştır. Simülasyon uygulamasının ardından“Jefferson Hekim Empatisi Konusunda Hastanın Algısı Ölçeği”standardize hasta tarafından değerlendirilmiştir. Ön test olarak uygulanan ölçekler simülasyon uygulaması sonrasında son test olarak uygulanmıştır. Veriler, SPSS 24.0 programı ile analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplarda t testi, tek grupta t testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerinin yaş ortalaması 19.62±2.89 yıl olup, katılımcıların %71.1'i kadın, %28.9'u erkektir. Uygulama ve kontrol gruplarının yaş ve cinsiyet dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Gruplar arasında karşılaştırma yapıldığında, eğitim öncesinde HUHDBÖ puanları açısından uygulama ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Ancak uygulama grubunda ön test ve son test puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlemlenirken (p<0.05), kontrol grubunda böyle bir fark saptanmamıştır (p>0.05). HÖİJEÖ açısından da benzer şekilde, uygulama grubunda anlamlı artış meydana gelirken (p<0.05), kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik görülmemiştir (p>0.05). Yalnızca HÖİJEÖ son test puanlarında cinsiyete bağlı anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0.05). Öte yandan, öğrencilerin HUHDBÖ son test puan ortalamaları ile HÖİJEÖ son test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca, standardize hasta değerlendirmesi ile elde edilen“Jefferson Hekim Empatisi Konusunda Hastanın Algısı Ölçeği”toplam puanlarında da uygulama ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Araştırma sonuçları, uygulama grubundaki öğrencilerin hem HUHDBÖ hem de HÖİJEÖ puanlarında anlamlı düzeyde artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca standardize hasta tarafından empati algısı değerlendirmeleri de yüksektir. Bu artış, verilen eğitimin öğrencilerin hem empati düzeylerini hem de hümanist davranışlarını olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir. Tüm bu bulgular, hemşirelik eğitiminde empati ve hümanizmi temel alan yapılandırılmış öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin hasta merkezli bakım anlayışlarını güçlendirmek açısından etkili bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, hemşirelik müfredatlarında hümanist eğitimin sistematik ve sürdürülebilir biçimde yer alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted as a randomized controlled semi-experimental study to investigate the effects of humanistic nursing care education given to first-year nursing students on the empathy level and humanistic behavior skills of student nurses. Methods: The study population consisted of first-year nursing students studying at the Department of Nursing at İzmir Kâtip Çelebi University in the 2024-2025 academic year who had taken and successfully passed the“Fundamentals of Nursing I”course. The sample was limited to 135 students selected through randomization, and these students were randomly assigned to a 68-person intervention group and a 67-person control group. All participating students were administered the Student Identifying Information Form, the Humanistic Behavior Skills Scale in Nursing Practice (HUHDBÖ), and the Jefferson Empathy Scale for Nursing Students (HÖİJEÖ) as a pre-test. After the pre-test, the educational intervention was implemented only for the intervention group. As part of the intervention program, students were administered video-supported presentations, article readings, and discussion sessions. After the training was completed, all students in both the intervention and control groups participated in a standardized patient simulation, and this simulation was used for evaluation purposes. Results: The mean age of the participants was 19.62±2.89 years; 71.1% were female and 28.9% male. There was no statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of age and gender distribution. Pre-intervention, there was no significant difference in HUHDBÖ scores between the groups (p>0.05). However, a statistically significant increase was observed in the intervention group's pre- and post-test mean scores (p<0.05), whereas no such change was found in the control group (p>0.05). Similarly, HÖİJEÖ scores increased significantly in the intervention group (p<0.05) but not in the control group (p>0.05). A significant difference by gender was found only in the post-test scores of the HÖİJEÖ (p<0.05). Moreover, a significant positive correlation was identified between the post-test scores of HUHDBÖ and HÖİJEÖ (p<0.05). There was also a statistically significant difference between the groups in the total scores of the Jefferson Scale of Patient Perception of Physician Empathy (p<0.05). Conclusion: The results demonstrated that the educational intervention significantly improved both empathy levels and humanistic behavior skills in the intervention group. Furthermore, the empathy evaluations by standardized patients confirmed these improvements. These findings highlight the effectiveness of structured educational interventions focusing on empathy and humanism in nursing education, suggesting their systematic and sustainable integration into nursing curricula to strengthen student nurses' patient-centered care approaches.