Doğal afetlerden zarar gören kültürel miras varlıklarının sanal gerçeklik uygulamaları aracılığıyla bellekte sürdürülebilirliği: Hatay Kanuni Sultan Süleyman Hamamı örneği
Sustainability of cultural heritage assets damaged by natural disasters in memory through virtual reality applications: The case of Hatay Kanuni Sultan Süleyman Bath
- Tez No: 977387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ACAR ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bellek, Deprem, Fotogrametri, Sanal gerçeklik, Memory, Earthquake, Photogrammetry, Virtual reality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal afetler sonucunda yıkılan veya tahribata uğrayan tarihi yapılar, restorasyon çalışmaları sürecinde genellikle kullanılamamakta, bu durum ise söz konusu yapıların toplum belleğindeki sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tez çalışmasında, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'de meydana gelen depremden etkilenen ve restorasyon çalışmaları nedeniyle kullanımı durdurulan Hatay Kanuni Sultan Süleyman Hamamı, toplum belleğindeki sürdürülebilirliğinin desteklenmesi amacıyla dijital ortamda modellenerek sanal gerçeklik ortamında sunulmaktadır. Tarihi yapının fotogrametri tekniği ile üretilen dış çevresi ve arşivlerdeki çizimlere ve fotoğraflara dayalı üretilen iç mekânına ait 3 boyutlu model, bellek bileşenlerine (tarihsel değer, estetik ve sanatsal değer, teknik ve teknolojik değer) odaklanılarak hazırlanmış ve etkileşimli biçimde sanal gerçeklik ortamına aktarılmıştır. Bu sayede yapının, restorasyon sürecinde dahi toplumsal bellekte varlığını sürdürebilmesi ve kültürel mirasın dijital araçlarla korunmasına katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical buildings that are destroyed or damaged as a result of natural disasters are generally rendered unusable during restoration processes; this situation adversely affects the sustainability of these structures in collective memory. In this thesis, the Hatay Kanuni Sultan Süleyman Bath, which was affected by the earthquake that occurred in Türkiye on February 6, 2023, and whose use was suspended due to restoration works, is digitally modeled and presented in a virtual reality environment in order to support its sustainability in collective memory.The three-dimensional model of the historical building's exterior, produced using the photogrammetry technique, and its interior, generated based on archival drawings and photographs, was prepared with a focus on memory components (historical value, aesthetic and artistic value, technical and technological value) and interactively transferred into the virtual reality environment. In this way, the building's continued presence in collective memory, even during the restoration process, has been ensured, and a contribution has been made to the preservation of cultural heritage through digital tools.