Rus kaynaklarına göre Anna İvanovna döneminde Rusya (1730-1740)
According to Russian resources, during the reign of Anna Ivanovna, Russia (1730-1740)
  1. Tez No: 977414
  2. Yazar: FATMA ÇIRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN YOSKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anna İvanovna, Biron, Bironovşina, Rus Osmanlı savaşı, Anna Ivanovna, Biron, Bironovshina, Russian Ottoman war
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET II. Petro'nun 1730 yılında ölümünün ardından Yüksek Danışma Kurulu üyeleri Kurlandiya Düşesi Anna İvanovna'yı tahta çıkmaya davet etmiştir. Anna'nın 1730- 1740 yılları arasındaki 10 yıllı iktidarı“Bironovşina”olarak anılmıştır. Çünkü sevgilisi Biron'un devlet yönetimi üzerinde etkisi büyük olmuştur. Bu dönemde pek çok Alman soylusu Kurlandiya'dan gelmiş, ülke tamamen yabancıların hâkimiyetine girmiştir. Tarihçilere göre Biron sınırsız zulüm, zimmete para geçirme gibi dönemin yöneticilerinin karanlık yönlerini kişileştirmiştir. Anna İvanovna'nın iktidarı döneminde Rus dış politikasında I. Petro'nun rotası sürdürülmüştür.“Kilit meseleyi ”Lehistan sorunu" oluşturmuştur. Anna Polonya Litvanya birliği üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmeyi hedeflemiş, bu hedef 1733-1735 yılları arasında Lehistan veraseti için yapılan savaşın ardından gerçekleşmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasıyla birlikte Kırım üzerindeki etkisi azalmış ve Rusya bu boşluktan yararlanarak Kırım ve Kabardey'e yönelik yayılmacı politikalar izlemiştir. 1735'te başlayan savaşın ardından 1739 Belgrad Antlaşması ile Rusya Azak'ı geri almış ancak Karadeniz'e doğrudan erişim sağlayamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT After the death of Emperor Peter II in 1730, the members of the Supreme Privy Council invited the Duchess- of Courland Anna Ivanovna to ascend the throne. Her decade rule, from 1730 to 1740, came to be known as the Bironovshchina, as her lover Bıron had a signifıciant influence over the administration of the state. During This period, many German nobılıtıes came from Courland and the country was completly dominated by the foreigners. According to historians, Biron came to embody the darkest aspect of the ruling elite of the time: unchecked tyranny, embezzlement and senseless cruelty. During Anna Ivanovna's reign Russian foreign policy largely followed the course set by Peter the Great. The key issue of the period was the so called“ Polish Question”. Anna aimed to reestablish Russian control over the Polish- Lithuanian Commonwealth (Rzeczpospolita), a goal that was achieved following the War of Succesion between 1733 and 1735. As a result, Rzeczpospolita remained under the protectorate of Russia. With the weakening of the Ottoman Empire, its influence over Crimea diminished, and Russia took advantage of this power vacuum by pursuing expansionist policies toward Crimea and Kabardia. Following the war that began in 1735, the Treaty of Belgrade in 1739 allowed Russia to regain Azov; however, it failed to secure direct access to the Black Sea.