Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı C. IV, transkripsiyon ve değerlendirilmesi
History and Geography Dictionary of Ottoman Empire C.IV, Transcription and Evaluation
  1. Tez No: 977418
  2. Yazar: NURSEMA KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. ARİF KOLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Cevad, Ansiklopedik Sözlük, Lûgat, Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı, Osmanlı İmparatorluğu, Ali Cevad, Dictionary, Enyclopedic Dictionary, Ottoman Empire, The Historical and Geographical Dictionary of the Ottoman Empire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Hamidiye Taburu Binbaşısı Ali Cevad tarafından askeri okullarda kullanılmak üzere hazırlanan“Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı”adlı eser, Osmanlı İmparatorluğu tarihine ve coğrafyasına dair ansiklopedik bir sözlük özelliği taşımaktadır. Bu Eser, Osmanlı Devleti'nin önemli şahsiyetlerini, tarihi olaylarını ve coğrafi bölgelerini alfabetik sırayla tanıtır. Eserde Osman Gazi'den Abdülmecit Han'a kadar Osmanlı padişahlarının, Kırım Han'larının, önemli devlet adamlarının, şairlerin biyografileri, önemli savaşlar, reformlar ve devlet yapısına dair bilgiler yer almaktadır. Ayrıca şairlerin manzum ve mensur eserlerine yer verilmiştir. Ali Cevad Bey uzun yıllar (yaklaşık 14 yıl) çeşitli rüştiye ve idadilerde coğrafya öğretmenliği yapmış, 1895-1899 yılları arasında da tezimizin konusunu oluşturan“Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı”isimli eserinin basımını tamamlamıştır. Eserimiz, toplamda dört ciltten oluşmaktadır. İlk üç cildinde Osmanlı Devleti'nin coğrafyasından bahsederken, son cildinde, yukarıda da değinildiği üzere biyografilerden, önemli olaylar ve savaşlardan, şairler ve onların eserlerinden bahsetmektedir. Bu açıdan bakıldığında eserimiz sadece Osmanlı tarihine değil coğrafya ve edebiyat alanlarına da ışık tutan bir eser niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The work titled“Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı”(The Historical and Geographical Dictionary of the Ottoman Territories), prepared by Hamidiye Regiment Major Ali Cevad for use in military schools, serves as an encyclopedic dictionary on the history and geography of the Ottoman Empire. This work presents, in alphabetical order, important figures, historical events, and geographical regions of the Ottoman State. It includes biographies of Ottoman sultans from Osman Gazi to Sultan Abdülmecid, Crimean Khans, prominent statesmen, and poets. Additionally, it provides information on significant wars, reforms, and the structure of the state. The dictionary also features both poetic and prose works of poets. Ali Cevad Bey worked for many years (approximately 14 years) as a geography teacher in various rüşdiye and idadi schools, and between 1895 and 1899, he completed the publication of“Memalik-i Osmaniye'nin Tarih ve Coğrafya Lûgatı”, which forms the subject of our thesis. The work consists of four volumes in total. While the first three volumes focus on the geography of the Ottoman State, the final volume deals with biographies, major events and battles, poets, and their works. From this perspective, the dictionary is a valuable source not only for Ottoman history but also for the fields of geography and literature.