Tip 2 diyabet hastalarına uygulanan gevşeme egzersizlerinin nöropatik ağrı, yorgunluk ve uyku kalitesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of relaxation exercises on neuropathic pain, fatigue, and sleep quality in patients with type 2 diabetes
- Tez No: 977438
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP KAVURMACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Hastalıkları, Hemşirelik, Internal diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, gevşeme egzersizleri, hemşirelik, nöropatik ağrı, uyku kalitesi, yorgunluk, Diabetes mellitus-tip 2, Gevşeme, Diabetes, fatigue, nursing, neuropathic pain, relaxation exercises, sleep quality, Diabetes mellitus-type 2, Relaxation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma diyabet hastalarına uygulanan gevşeme egzersizlerinin nöropatik ağrı, yorgunluk ve uyku kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacı ile yapıldı. Materyal ve Metot: Ön test-son test modelli randomize olarak yürütülen bu çalışma Eylül 2023 - Kasım 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum Atatürk Araştırma Hastanesine başvuru yapan Tip 2 Diyabet tanılı bireyler oluşturdu. Örneklem büyüklüğü, G*Power programı ile hesaplandı ve araştırmanın örneklemine araştırmaya alınma kriterlerine uyan 88 hasta (44 deney, 44 kontrol) alındı. Deney grubundaki katılımcılara, altı hafta boyunca haftada iki gün araştırmacı gözetiminde ve haftanın diğer beş gününde ev ortamında kendi başlarına, her biri 30 dakika süren Progresif gevşeme egzersizi (PGE) uygulaması yaptırıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Verilerin toplanmasında, hasta tanıtım formu, S-LANSS Nöropatik Ağrı Ölçeği, FACIT-Yorgunluk Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanıldı. Veriler SPSS 27.0 programında analiz edildi; normal dağılıma uygun verilerde bağımsız ve bağımlı gruplarda t testleri, normal dağılmayan verilerde Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testleri kullanıldı. Bulgular: Deney grubunun 6 haftalık PGE uygulaması sonrasında kontrol grubuna göre S-LANSS nöropatik ağrı ölçeği son test toplam puan ortalamasının 13.93±5.72' ye ve PUKİ uyku kalite indeksi son test puan ortalamasının 9.11±2.56' ya düştüğü, FACİT yorgunluk ölçeği son test toplam puan ortalamasının 32.48±9.52' ye yükseldiği ve genel yorgunluk, fiziksel yorgunluk alt boyut puanları karşılaştırmada son testte müdahale grubunun puan ortalamasının anlamlı ve yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Girişim grubundaki hastaların metabolik değişkenlerinden AKŞ ve HbA1C son test ölçüm değerlerinin kontrol grubu hastalarına göre daha düşük olduğu fakat istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuç: Bu araştırma sonucunda PGE uygulamalarının hastaların nöropatik ağrı semptomlarını azalttığı, yorgunluk düzeylerini hafiflettiği ve uyku kalitelerini anlamlı şekilde arttırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effects of relaxation exercises applied to patients with diabetes on neuropathic pain, fatigue, and sleep quality. Materials and Methods: This randomized study, designed with a pretest–posttest model, was conducted between September 2023 and November 2025. The population of the research consisted of individuals diagnosed with Type 2 Diabetes who presented to Erzurum Atatürk Research Hospital. The sample size was calculated using the G*Power program, and 88 patients (44 in the experimental group and 44 in the control group) who met the inclusion criteria were enrolled in the study. Participants in the experimental group performed Progressive Relaxation Exercises (PRE) for six weeks, twice weekly under researcher supervision and on the remaining five days independently at home, with each session lasting 30 minutes. No intervention was applied to the control group. Data were collected using a patient information form, the S-LANSS Neuropathic Pain Scale, the FACIT-Fatigue Scale, and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). The data were analyzed using SPSS 27.0; independent and paired t-tests were used for normally distributed variables, while the Mann–Whitney U test and the Wilcoxon Signed-Rank test were used for non-normally distributed variables. Results: After the six-week PRE intervention, the experimental group showed a decrease in the posttest mean total score of the S-LANSS Neuropathic Pain Scale to 13.93±5.72 and a decrease in the posttest mean score of the PSQI Sleep Quality Index to 9.11±2.56 compared with the control group. Additionally, the posttest mean total score of the FACIT-Fatigue Scale increased to 32.48±9.52, and the posttest mean scores of the general fatigue and physical fatigue subdimensions were significantly higher in the intervention group (p<0.05). Although the posttest fasting blood glucose (FBG) and HbA1c values of the patients in the intervention group were lower than those of the control group, the differences were not statistically significant (p>0.05). Conclusion: The findings indicate that progressive relaxation exercises effectively reduce neuropathic pain symptoms, alleviate fatigue levels, and significantly improve sleep quality in patients with diabetes.