Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında avukatın delil toplama yetkisi
Authorization of the lawyer to collect evidence under the law on the protection of personal data
  1. Tez No: 977562
  2. Yazar: CANSU ÇEVİK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Yasal Dayanağı, Kişisel Verilerin İşlenmesi, Hukuka Uygunluk Sebepleri, Avukatın Delil Toplama Yetkisi, Avukatlık Kanunu, Personal Data, Legal Basis of Personal Data, Processing of Personal Data, Reasons for Lawfulness, Lawyer's Authority to Collect Evidence, Attorneyship Law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Avukatlar, yargı faaliyetinin asli unsurlarından biri olan savunma görevini ifa ederken müvekkilleri adına hak arama yollarına başvurma ve iddialarını ispat etme yükümlülüğü altındadır. Bu bağlamda avukatın, müvekkilinin hukuki yararını temin etmek amacıyla somut olayla ilgili delillere ulaşması, toplaması veya teminini talep etmesi temel bir işleve sahiptir. 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu, 5237 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gibi farklı düzenlemelerde, avukatlara delil toplama sürecine dair çeşitli yetkiler tanınmış; bu yetkilerin kullanımı ise çoğunlukla kişisel verilerin işlenmesi ile kesişen bir nitelik arz etmiştir. Bu noktada avukatın delil toplama yetkisi ile kişisel verilerin korunması ilkesi arasında hassas bir denge kurulması zorunludur. Bu nedenle delil toplama faaliyetinin hukuki sınırlarının belirlenmesi, kişisel verilerin işlenmesinde hangi şartların devreye gireceği ve avukatın bu sürece dair sorumlulukları irdelenmeye değer bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde kişisel veri kavramı, kişisel verilerin işlenmesinde hukuka uygunluk sebepleri ve kişisel verilerin korunması ile savunma hakkı arasındaki menfaat dengesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise avukatın delil toplama yetkisi ve süreçleri, Kişisel Verileri Koruma Kurulu Kararları ve değerlendirmeleri, Kurul kararlarının avukatlık faaliyetlerine etkileri ve çözüm önerileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Attorneys, while performing the defense function as one of the essential elements of judicial activity, are under an obligation to pursue legal remedies and substantiate their claims on behalf of their clients. In this context, the lawyer's ability to access, collect, or request the procurement of evidence relevant to the specific case plays a fundamental role in securing the client's legal interests. Various statutes such as the Attorneyship Act No. 1136, the Criminal Procedure Code No. 5237, and the Code of Civil Procedure No. 6100 grant attorneys a range of powers concerning the collection of evidence; however, the exercise of these powers frequently intersects with the processing of personal data. At this juncture, it becomes imperative to strike a delicate balance between the lawyer's authority to gather evidence and the principle of personal data protection. Accordingly, determining the legal boundaries of evidence-gathering activities, identifying the conditions under which personal data may be processed, and clarifying the attorney's responsibilities in this process emerge as issues warranting close examination. The first part of this study focuses on the concept of personal data, the grounds of lawfulness in personal data processing, and the balancing of interests between the protection of personal data and the right to a defense. The second part addresses the attorney's authority and procedures for collecting evidence, analyzes the decisions and assessments of the Personal Data Protection Board, evaluates the impact of these decisions on legal practice, and offers potential solutions.