Atıktan türetilmiş yakıt (ATY) besleme sisteminin sistematik tasarımı ve uygulaması
Systematic design and implementation of refuse-derived fuel (RDF) feeding system
  1. Tez No: 977563
  2. Yazar: İLKER KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıktan Türetilmiş Yakıt, Çimento, Enerji Verimliliği, Kavramsal Tasarım, Sistematik Tasarım, Refuse-Derived Fuel, Cement, Energy Efficiency, Conceptual Design, Systematic Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Fosil yakıt kullanımının çevresel ve ekonomik etkileri, sanayi sektörlerinde sürdürülebilir alternatif enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu hale getirmiştir. Bu tez çalışmasında, atıktan türetilmiş yakıtların (ATY) çimento üretiminde yardımcı yakıt olarak kullanımını mümkün kılan bir besleme sisteminin sistematik tasarımı ve uygulanması ele alınmıştır. Çalışma kapsamında; ATY'nin güvenli şekilde depolanması, tartılması ve kalsinatöre kontrollü olarak beslenmesi süreçleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Tasarım sürecinde kavramsal ve sistematik mühendislik yöntemleri kullanılarak sistemin işlevsel gereksinimleri tanımlanmış, uygun ekipmanlar seçilmiş; tüm bileşenler operasyonel, çevresel ve ekonomik kriterler doğrultusunda modellenmiştir. Geliştirilen sistemin imalatı, montajı ve devreye alma işlemleri gerçekleştirilmiş; performans testleriyle enerji verimliliği, emisyon kontrolü ve sürdürülebilirlik göstergeleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, manuel sisteme kıyasla 5 kat daha fazla kapasiteye sahip tam otomatik ATY besleme sistemi ile 2022 yılında karbon salınımında %3,8 oranında azalma ve 1.397.880 GJ düzeyinde ATY kaynaklı bir enerji katkısı sağlanmıştır. Bu çalışma, çimento sektöründe alternatif yakıt sistemlerinin uygulanabilirliğini ve çevresel katkılarını ortaya koyarak literatüre katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The environmental and economic impacts of fossil fuel consumption have made it imperative for industrial sectors to adopt sustainable alternative energy sources. This thesis addresses the systematic design and implementation of a feeding system that enables the use of Refuse-Derived Fuel (RDF) in cement production as an auxiliary fuel. The study evaluates the processes of secure storage, weighing, and controlled feeding of RDF into the calciner within a holistic engineering approach. Through the application of conceptual and systematic design methodologies, the functional requirements of the system were defined, suitable equipment was selected, and all components were modeled in accordance with operational, environmental, and economic criteria. The system was manufactured, assembled, and commissioned, followed by performance tests analyzing energy efficiency, emission control, and sustainability indicators. As a result, the fully automated RDF feeding system, which has five times higher capacity compared to the manual system, led to a 3.8% reduction in carbon emissions and contributed approximately 1,397,880 GJ of energy from RDF sources in 2022. This study contributes to the literature by demonstrating the feasibility and environmental benefits of alternative fuel systems in the cement industry.