Müzik ve oyun etkinliklerinin hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin yaratıcılık düzeylerine etkileri
The effects of music and play activities on the creativity levels of students with mild intellectual disabilities
- Tez No: 977593
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, oyun, yaratıcılık, hafif düzeyde zihinsel yetersizlik, Music, play, creativity, mild intellectual disability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; müzik ve oyun etkinliklerinin hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin yaratıcılık düzeylerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Manisa ili Alaşehir ilçesinde bulunan altı ortaokulun özel eğitim sınıflarına devam eden hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan 30 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda 15, kontrol grubunda 15 öğrenci bulunmaktadır ve araştırma 12 haftalık deney sürecinden oluşmaktadır.12 haftalık deney sürecinin ilk haftasında deney ve kontrol grubunda bulunan hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere Torrance Yaratıcı Düşünce Testi Şekilsel Form A uygulanmıştır. Daha sonra deney grubunda bulunan öğrencilere araştırmacı tarafından 10 hafta boyunca haftada bir ders saati olmak üzere Müzik ve Oyun etkinlikleri uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Deney sürecinin son haftası olan 12. haftada deney ve kontrol grubunda bulunan hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere Torrance Yaratıcı Düşünce Testi Şekilsel Form B uygulanmıştır. Araştırma verileri toplanmış ve elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Deney grubunun ön test-son test karşılaştırmasında Şekilsel Akıcılık, Orijinallik, Zenginleştirme, Hayal Gücünün Renkliliği ve Şekilsel Toplam boyutlarında anlamlı farklılık gözlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının son test karşılaştırmasında betimsel olarak deney grubunun pek çok boyutta daha yüksek ortalama değerler sergilediği ancak Mann Whitney U testi sonucunda yalnızca Şekilsel Akıcılık boyutunda deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of music and play activities on the creativity levels of students with mild intellectual disabilities. A pretest-posttest control group experimental model was used in the study. The study group consisted of 30 students with mild intellectual disabilities attending special education classes in six middle schools in the Alaşehir district of Manisa province. There were 15 students in the experimental group and 15 students in the control group, and the research consisted of a 12-week experimental process. In the first week of the 12-week experimental process, the Torrance Test of Creative Thinking, Form A, was administered to students with mild intellectual disabilities in the experimental and control groups. Subsequently, Music and Play activities were implemented for the students in the experimental group by the researcher for 10 weeks, one lesson hour per week, while no intervention was made in the control group. In the 12th week, the final week of the experiment, the Torrance Test of Creative Thinking, Form B, was administered to students with mild intellectual disabilities in both the experimental and control groups. Research data were collected and evaluated using the SPSS 16.0 software package. In the pre-test/post-test comparison of the experimental group, significant differences were observed in the dimensions of Figurative Fluency, Originality, Enrichment, Colorfulness of Imagination, and Figurative Total. In the post-test comparison between the experimental and control groups, the experimental group showed higher average values in many dimensions descriptively, but the Mann Whitney U test revealed a significant difference in favor of the experimental group only in the Figure Fluency dimension.