Medial girişimle doğuştan kalça çıkığı tedavisinin uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Assessment of long-term outcomes following medial approach treatment in developmental hip dislocation
- Tez No: 977594
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK AĞUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça displazisi, modifiye medial açık redüksiyon, IHDI sınıflaması, Tönnis sınıflaması, uzun dönem takip, radyolojik değerlendirme, klinik sonuçlar, avasküler nekroz, CE açısı, asetabular indeks, Severin, McKay, Developmental dysplasia of the hip, modified medial open reduction, IHDI classification, Tönnis classification, long-term follow-up, radiological evaluation, clinical outcomes, avascular necrosis, CE angle, acetabular index, Severin, McKay
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, gelişimsel kalça displazisi (GKD) tanısı alarak modifiye medial açık redüksiyon yöntemiyle, modifiye bir teknik kullanılarak tedavi edilen hastaların uzun dönem klinik ve radyolojik sonuçlarını değerlendirmektir. Özellikle, preoperatif dönemde kullanılan Tönnis ve International Hip Dysplasia Institute (IHDI) sınıflama sistemlerinin bu sonuçlar üzerindeki etkilerini karşılaştırılarak, klinik kullanıma yönelik öngörü kabiliyetleri analiz edilmiştir. Aynı zamanda, modifiye medial girişim tekniğinin uzun vadeli etkinliği ve güvenilirliği sorgulanmış; orta ve uzun dönem izlem verileri ışığında, cerrahiye bağlı gelişebilecek komplikasyonların görülme sıklığı ve bu komplikasyonların hastaların klinik/radyolojik sonuçları üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Gereç ve Yöntem: 1994–2004 yılları arasında kliniğimizde modifiye medial açık redüksiyon uygulanan, en az 6 yıllık takibi bulunan, 47 hastaya (toplam 59 kalça) ait dosyalar retrospektif olarak incelenmiştir. Hastalar, preoperatif dönemde Tönnis ve IHDI sınıflama sistemlerine göre evrelendirilmiş; postoperatif takiplerde asetabular indeks, Sharp açısı, CE açısı, Reimer indeksi ve Severin radyolojik ile McKay klinik değerlendirme kriterleri kullanılmıştır. Ayrıca avasküler nekroz (AVN) oranlarında Kalamchi-MacEwen sınıflama sistemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel analizlerle karşılaştırılmış; farklı yaş, cinsiyet, ameliyat yaşı ve takip süresi grupları arasında farklar değerlendirilmiştir. Bulgular: Ortalama takip süresi 17 yıl 2 ay, son kontrol yaşı ise 18 yıl 2 ay olarak bulunmuştur. Tüm kalçaların %86,4'ünde Severin sınıfı 1-2 olarak değerlendirilen radyolojik mükemmel sonuçlar saptanmıştır. McKay klinik değerlendirmesinde %89,8 oranında mükemmel sonuç elde edilmiştir. AVN oranı %23,7 olup, en sık Tip 2 ve 3 görülmüştür. IHDI 4 evresindeki kalçalarda AVN gelişimi anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Tönnis ve IHDI sınıflamaları arasında güçlü korelasyon saptanmakla birlikte (ρ=0.87), kategorik uyum zayıftır (κ=0.19). Preop evreleme ile postop klinik ve radyolojik başarı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Modifiye medial açık redüksiyon, uygun cerrahi teknikle uygulandığında GKD tedavisinde uzun vadede başarılı klinik ve radyolojik sonuçlar sağlayabilmektedir. IHDI sınıflaması, daha geniş yaş grubuna uygulanabilirliği ve AVN gelişimini öngörebilme kapasitesi ile Tönnis sınıflamasına göre daha avantajlı görünmektedir. Ancak her iki sınıflamanın da postoperatif sonuçları öngörmede sınırlı olduğu görülmüştür. Bu nedenle bireysel hasta değerlendirmesi ve cerrahi titizlik, başarılı sonuçlar için belirleyici olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate the long-term clinical and radiological outcomes of patients diagnosed with developmental dysplasia of the hip (DDH) who were treated using a modified medial open reduction technique. In particular, the predictive capacities of the preoperative classification systems—Tönnis and the International Hip Dysplasia Institute (IHDI) staging—were analyzed in relation to these outcomes, with the goal of assessing their clinical applicability. Additionally, the long-term efficacy and reliability of the modified medial approach were examined. Based on mid- and long-term follow-up data, the incidence of surgery-related complications and the impact of these complications on clinical and radiological results were also investigated. Materials and Methods: The medical records of 47 patients (a total of 59 hips) who underwent modified 3medial open reduction in our clinic between 1994 and 2004, with a minimum follow-up period of six years, were retrospectively reviewed. Patients were classified preoperatively according to the Tönnis and IHDI classification systems. In the postoperative follow-up, radiological assessments were conducted using the acetabular index, Sharp angle, CE angle, and Reimer's index, as well as the Severin classification, while clinical outcomes were evaluated using the McKay criteria. Additionally, avascular necrosis (AVN) was assessed according to the Kalamchi-MacEwen classification system. The collected data were compared through statistical analyses, and differences were evaluated among groups based on age, sex, age at surgery, and follow-up duration. Results: The mean follow-up duration was 17 years and 2 months, and the mean age at the final follow-up was 18 years and 2 months. Radiological outcomes were rated as Severin class I–II (excellent) in 86.4% of hips. McKay classification revealed excellent clinical results in 89.8% of hips. The overall AVN rate was 23.7%, with Type 2 and 3 being the most common. AVN incidence was significantly higher in hips classified as IHDI grade 4 (p<0.05). Although a strong correlation was found between Tönnis and IHDI classifications (ρ=0.87), categorical agreement was weak (κ=0.19). No statistically significant relationship was observed between preoperative staging and postoperative clinical or radiological outcomes (p>0.05). Conclusion: Modified medial open reduction, when surgically performed, can yield successful long-term clinical and radiological outcomes in the treatment of DDH. The IHDI classification appears to offer advantages over the Tönnis system due to its wider applicability across age groups and its ability to predict AVN risk. However, both classifications have limitations in predicting postoperative outcomes. Therefore, individualized patient assessment and surgical precision remain essential for achieving optimal results.