İlkokul 4. sınıf Türkçe dersi öğretiminde kullanılan yaratıcı drama yönteminin, öğrencilerin sözcük öğrenme motivasyonuna, sosyal- duygusal-ahlâki gelişimine, konuşma ve iletişim becerilerine etkisi
The effect of the creative drama method used in teaching fourth grade Turkish lessons in elemantary school on students' vocabulary learning motivation, social- emotional-moral development, speech and communication skills
  1. Tez No: 977619
  2. Yazar: KÜBRA GÜRTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, yaratıcı drama, sözcük öğrenme, iletişim, konuşma, sosyal, duygusal, ahlaki gelişim, Turkish, creative drama, word learning, communication, speaking, social, emotional, moral development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Tezin amacı, ilkokul 4. Sınıf Türkçe dersi öğretiminde kullanılan yaratıcı drama yönteminin, öğrencilerin sözcük öğrenme motivasyonuna, sosyal- duygusal- ahlâki gelişimine, konuşma ve iletişim becerilerine etkisini incelemektir. Araştırmada ilkokul 4. Sınıf Türkçe dersi öğretiminde kullanılan yaratıcı drama yönteminin, öğrencilerin sözcük öğrenme motivasyonuna, sosyal – duygusal ve ahlaki gelişimine, konuşma ve iletişim becerilerine etkisini incelemek amacıyla nicel yöntem kullanılmaktadır. Araştırmanın desenini, yarı deneysel desen belirlemektedir. Yarı deneysel desenin kullanılma amacı, çalışmadaki grupların yansız olarak seçilememesi durumundan kaynaklanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Küçükçekmece ilçesinde özel bir okulun iki ayrı 4. sınıfında okuyan 36 öğrenci oluşturmaktadır. 4. sınıfların biri kontrol grubu, bir diğeri deney grubudur. Kontrol grubu öğrenci sayısı 18 iken, deney grubu öğrenci sayısı da 18'dir. Araştırmada dört ölçek kullanılmıştır. Bunlar“Sözcük Öğrenme Motivasyonu Ölçeği (Genç Ersoy ve Belet Boyacı, 2018)”,“Sosyal – Duygusal ve Ahlaki Gelişim Ölçeği (Bozgün ve Boytemir, 2018)”,“Konuşma Becerileri Değerlendirme Ölçeği (Vatansever Bayraktar, 2012)”,“İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği (Akçam, 2019)”dir. Ölçekler hakkındaki açıklamalara ve güvenirlik analizleri bilgisine başlıklar halinde tezin içerisinde yer verilmektedir. Ön test ve son test uygulamalarından alınan verilerin üzerinde, istatistiksel betimlemeler, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t- testi ile person's korelasyonu uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, deney grubu öğrencilerinin yaratıcı drama çalışmalarının ardından sözcük öğrenme motivasyonları, sosyal- duygusal- ahlaki gelişimleri, konuşma ve iletişim becerileri üzerinde anlamlı bir fark ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca sözcük öğrenme motivasyonu, sosyal – duygusal ve ahlaki gelişimi ile konuşma ve iletişim becerileri arasındaki ilişkilerin yüksek düzeyde olduğu ve birbirlerini olumlu anlamda etkiledikleri sonucuna varılmıştır. Türkçe derslerinde daha çok yaratıcı drama etkinliklerine yer verilebilir ve drama yöntemi diğer derslerde de sıklıkla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to examine the effect of the creative drama method used in primary school 4th grade Turkish lesson teaching on students' motivation to learn vocabulary, social- emotional- moral development, speaking and communication skills. In the research, quantitative method is used to examine the effect of creative drama method used in teaching primary school 4th grade Turkish lesson on students' motivation to learn vocabulary, social - emotional and moral development, speaking and communication skills. The quasi-experimental design determines the research design. The purpose of using the quasi-experimental design is due to the fact that the groups in the study cannot be selected unbiasedly. The sample of the study consists of 36 students studying in two different 4th grades of a private school in Küçükçekmece district. One of the 4th grades is the control group and the other is the experimental group. While the number of students in the control group was 18, the number of students in the experimental group was 18. Four scales were used in the study. These are 'Word Learning Motivation Scale (Genç Ersoy & Belet Boyacı, 2018), 'Social- Emotional- Moral Development Scale (Bozgün & Boytemir, 2018), 'Speaking Skills Assessment Scale (Vatansever Bayraktar, 2012), 'Communication Skills Assessment Scale (Akçam, 2019). Explanations about the scales and detailed information about reliability analyzes are included in the thesis under separate headings. Statistical descriptions, independent groups t-test, dependent groups t-test and Person's correlation were applied on the data obtained from the pre-test and post-test applications. As a result of the study, it was determined that there was a significant difference in the experimental group students' motivation to learn vocabulary, social-emotional-moral development, speaking and communication skills after the creative drama activities. In addition, it was concluded that the relationships between vocabulary learning motivation, social- emotional- moral development, speaking and communication skills were at a high level and that they affected each other positively. More creative drama activities can be included in Turkish lessons and drama method can be used frequently in other lessons.