4. sınıf sosyal bilgiler dersinde yaratıcı drama yönteminin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisinin incelenmesi
Examining the effect of creative drama method on 4th grade students' achievement and attitudes in social sciences course
  1. Tez No: 643161
  2. Yazar: AYLİN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Kültür ve Miras, Başarı, Tutum, Creative Drama, Social Sciences Teaching, Culture and Heritage, Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, ilköğretim dördüncü sınıf sosyal bilgiler dersi 'Kültür ve Miras' ünitesi öğretiminde kullanılan yaratıcı drama yönteminin, öğrencilerin akademik başarısına ve sosyal bilgiler dersine karşı tutumlarına etkisini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim-öğretim yılı İstanbul ili Beylikdüzü ilçesine bağlı bir özel okulda öğrenim gören uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 24'ü deney grubu 22'si kontrol grubu olmak üzere toplam 46 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda yaratıcı drama yöntemiyle hazırlanmış ders planları ile öğretim uygulanırken, kontrol grubunda müfredat doğrultusunda düz anlatım yöntemiyle öğretim uygulanmıştır. Deney grubunda uygulanan yaratıcı drama yöntemiyle hazırlanan ders planları uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Uygulama altı hafta sürmüştür. Araştırmada verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyal Bilgiler Dersi Kültür ve Miras Ünitesine Yönelik Başarı Testi ve Gömleksiz ve Kan (2013) tarafından geliştirilen Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında normallik testi yapılmıştır. Normal dağılım gösteren gruplar için Bağımlı Gruplar T-Testi ve Bağımsız Gruplar T-Testi; normal dağılım göstermeyen gruplar için de Mann Whitney-U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda sosyal bilgiler dersinde yaratıcı drama yöntemi kullanımının öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılırken; derse karşı tutumları üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucu benzer araştırmaların sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bu sonuçlar kapsamında araştırmacılara ve uygulayıcılara araştırmalarında yaratıcı drama yöntemi kullanımına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to reveal the effect of creative drama method used when teaching“Culture and Heritage”unit in the fourth grade social sciences lesson in primary school on students' academic achievement and their attitude towards social sciences lesson. The participants of the study are 46 fourth-grade students in total - 24 of them are experimental group and 22 of them are control group – who study in a private school in Beylikdüzü district of Istanbul province in 2019 – 2020 academic year and were selected based on convenience sampling method. In this study, quasi-experimental design with pretest – posttest control group design, which is one of the quantitative research methods, was used. Teaching was provided through lesson plans prepared based on creative drama method in the experimental group while teaching was provided through direct instruction method in accordance with the curriculum in the control group. The lesson plans prepared based on creative drama method in the experimental group was prepared by the researcher by taking an expert opinion. In the study, Achievement Test for Social Sciences Teaching Lesson Culture and Heritage Unit developed by the researcher and Attitude Scale for Social Sciences Teaching Lesson developed by Gömleksiz and Kan (2013) were used in order to gather data. Normality test was performed when analysing and interpreting the collected data. The Dependent T-Test and the Independent T-Test were used for the groups demonstrating normal distribution; however, Mann Whitney-U Test and Wilcoxon Signed-Rank Test were used for the groups, which did not demonstrate normal distribution. As a result of the analysis of the research data, it was concluded that using creative drama method in social sciences lessons affected the students' academic achievement positively; however, it did not have any effect on their attitude towards the lesson. The result of the study was compared to the result of similar studies. Within the scope of these results, the researchers and the practitioners were recommended to use creative drama method in their researches.