Evrenselden yerele, yerelden evrensele: avrupa yılın müzesi ödülleri ışığında Türkiye'deki müze tasarımlarına yönelik bir değerlendirme
Between the universal and the local: An assessment of museum designs in turkey in light of the european museum of the year
  1. Tez No: 977656
  2. Yazar: HATİCE SİNEM BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZGE KANDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Museology, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık ödülleri, Architectural awards
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Ödüller, kurumların başarılarını görünür kılan, ulusal ve uluslararası ölçekte tanınırlıklarını artıran önemli araçlardır. Müzecilik alanında verilen ödüller, yenilikçi uygulamaların teşviki, toplumsal etkileşimin geliştirilmesi ve kurumsal vizyonun değerlendirilmesi açısından belirleyici rol oynamaktadır. Bu bağlamda Avrupa Yılın Müzesi Ödülü (EMYA), 1977 yılından bu yana çağdaş müzeciliğin gelişimini yönlendiren, prestijli ve çok katmanlı bir değerlendirme sistemi sunmaktadır. Ödül, European Museum Forum (EMF) tarafından her yıl çeşitli kategorilerde verilmektedir: EMYA Büyük Ödülü, Kenneth Hudson, Silletto, Avrupa Konseyi Ödülü, Meyvaert ve Özel Takdir Ödülü. Bu çalışmada, her kategoriye ait son beş yılın kazananları üzerinden EMYA'nın ilkeleri ve değerler sistemi analiz edilmiş; elde edilen veriler doğrultusunda Türkiye'den ödül almış müzelerin tasarımları ve kurumsal yaklaşımları incelenmiştir. EMYA'nın öne çıkan ilkeleri ve değerleri temel alınarak Masumiyet Müzesi, Baksı Müzesi, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Troya Müzesi, Odunpazarı Modern Müze (OMM) ve 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırma, bu müzeler aracılığıyla çağdaş müzecilik anlayışını tartışmaya açmakta ve gelecekte geliştirilecek olası müze projeleri için çağdaş bir yaklaşım biçimi önermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Awards are significant tools that enhance the visibility of institutions' achievements and increase their recognition on both national and international scales. In the field of museology, awards play a decisive role in encouraging innovative practices, improving social engagement, and evaluating institutional vision. In this context, the European Museum of the Year Award (EMYA), established in 1977, guides the development of contemporary museology by offering a prestigious and multi-layered evaluation system. The award is presented annually by the European Museum Forum (EMF) in various categories: the EMYA Grand Prize, the Kenneth Hudson Award, the Silletto Prize, the Council of Europe Museum Prize, the Meyvaert Prize, and the Special Commendation. This study analyzes the principles and value system of EMYA through the winners of each category over the last five years. Based on the findings, the designs and institutional approaches of award-winning museums from Turkey have been examined. By focusing on EMYA's prominent principles and values, the Museum of Innocence, Baksı Museum, Kenan Yavuz Ethnography Museum, Troy Museum, Odunpazarı Modern Museum (OMM), and 23.5 Hrant Dink Memory Site have been evaluated. The research aims to open a discussion on contemporary museology through these museums and propose a modern approach for potential future museum projects.