İlkokul öğrencilerinin İngilizce öğrenme tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of primary school students' English learning attitudes in terms of various variables
- Tez No: 977661
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE VATANSEVER BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğrenimi, Foreign language, Foreign language education, Foreign language learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce dersine yönelik öğrenme tutumlarını incelemektir. İlkokul öğrencilerinin İngilizce öğrenmeye yönelik tutumlarının düzeyi, tutumlarının cinsiyet, sınıf düzeyi, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, genel akademik başarısı (iyi, orta, çok iyi), İngilizce dersi başarı notu (iyi, orta, çok iyi) değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini, yabancı dil ile dizi ve film izleyen öğrencilerin yabancı dil olarak İngilizce öğrenme tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi ilkokullardaki toplam 296 4. Sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Baş (2012) tarafından geliştirilen“İlköğretim İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Cinsiyetlere göre, yabancı dil film izleme durumuna göre değişkenler arasındaki farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda T testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İlkokul öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce dersine yönelik öğrenme genel tutumlarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumlarının“duyarlılık, bilinç, önem, yöntem ve materyaller, dil ve kültür”alt boyutlarına göre ortalaması yüksek düzeyde olarak saptanmıştır. İlkokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları duyarlılık, bilinç, önem, yöntem ve materyaller, dil ve kültür alt boyutları ve ölçek toplam puanı cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermemektedir. İlkokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları duyarlılık, bilinç, önem, yöntem ve materyaller, dil ve kültür alt boyutları ve ölçek toplam puanı aile eğitim düzeyine göre ailesinin eğitim düzeyi daha yüksek olan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık göstermektedir. İlkokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları duyarlılık, bilinç, önem, yöntem ve materyaller, dil ve kültür alt boyutları ve ölçek toplam puanı aile aylık gelir düzeyine göre ailesinin gelir düzeyi daha yüksek olan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık göstermektedir. İlkokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları duyarlılık, bilinç, önem, yöntem ve materyaller, dil ve kültür alt boyutları ve ölçek toplam puanı genel akademik başarı karne notu ve İngilizce dersi başarısı karne notu yüksek olan öğrencilerin lehine anlamlı farklılık göstermektedir. İlkokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları duyarlılık, bilinç, önem, yöntem ve materyaller, dil ve kültür alt boyutları ve ölçek toplam puanı yabancı dil ile dizi, film izleyenler lehine anlamlı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine primary school students' attitudes towards learning English as a foreign language. The study investigates the overall level of primary school students' attitudes towards learning English, and whether these attitudes show statistically significant differences according to variables such as gender, grade level, mother's education level, father's education level, overall academic achievement (good, average, very good), and English course grade (good, average, very good). Additionally, the relationship between students who watch series and movies in a foreign language and their attitudes towards learning English as a foreign language was explored. A relational survey model, one of the qualitative research methods, was employed in this study. The study group consists of 296 fourth-grade students from public primary schools affiliated with the District National Education Directorates of Bağcılar, Küçükçekmece, and Başakşehir. Data were collected using the“Attitude Scale Towards Primary School English Course”developed by Baş (2012). Independent samples t-tests were used for binary comparisons such as gender and foreign language film viewing status, while one-way ANOVA was applied for comparisons involving more than two groups. Findings indicate that primary school students generally have a high level of positive attitudes towards learning English as a foreign language. The mean scores for the sub-dimensions of attitudes—sensitivity, awareness, importance, methods and materials, language, and culture—were found to be at a high level. No significant differences were observed in attitude sub-dimensions and total scale scores according to gender. However, significant differences were found in favor of students whose parents have higher education levels and higher monthly family income. Furthermore, students with higher overall academic achievement and English course grades showed significantly more positive attitudes. Additionally, students who watch foreign language series and movies demonstrated more favorable attitudes towards learning English.