Multipl sklerozlu bireylerde gövde kontrolü ile günlük yaşam aktiviteleri ve özyeterlik düzeyi arasındaki ilişki
Relationship between body control, daily living activities and self-efficacy level in individuals with multiple sclerosis
- Tez No: 977662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP GÜNAY UÇURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gövde kontrolü, Günlük yaşam aktiviteleri, Multiple Skleroz, Body control, Daily living activities, Multiple Sclerosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Multipl Sklerozlu bireylerde gövde kontrolündeki etkilenimin bu bireylerdeki günlük yaşam aktiviteleri ve özyeterlik düzeyi ile ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 36,04 ± 9,49 yıl, beden kütle indeksi ortalaması 24,68 ± 4,11 kg/m²' olan 86 MS olgusu dahil edilmiştir. Gövde kontrolü Gövde Bozukluk Ölçeği ile, özyeterlik Genel Özyeterlik Ölçeği ile, günlük yaşam aktivite düzeyi Nottingham Genişletilmiş Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi ile değerlendirildi. Bulgular: Gövde kontrolü statik oturma dengesi alt boyutu ile günlük yaşam aktivitesi hareket ve mutfak alt boyutunun, ev işleri ve toplam puan ile pozitif yönlü ilişki (sırasıyla rs = 0,499; 0,453; 0,238; 0,297) olduğu saptandı. Gövde kontrolü dinamik oturma dengesi alt boyutu ile günlük yaşam aktivitesi hareket, mutfak, ev işleri alt boyutları ve toplam puanın, boş zaman aktivitesi ile pozitif de ilişkili (sırasıyla rs=0,519; 0,522; 0,427; 0,492; 0,35) olduğu saptandı. Gövde kontrolü koordinasyon alt boyutu ile günlük yaşam aktivitesi hareket alt boyutunun, mutfak, ev işleri alt boyutları ve toplam puan ile pozitif ilişkili olduğu bulundu (rs =0,461; 0,332; 0,231; 0,227). Gövde kontrolü toplam puanı ile günlük yaşam aktivitesi hareket, mutfak alt boyutları ve toplam puanının, ev işleri ve boş zaman aktivitesi alt boyutları ile pozitif yönlü zayıf düzeyde ilişkili olduğu saptandı (sırasıyla rs =0,606; 0,542; 0,429; 0,379; 0,233). Sonuç: Gövde kontrolünün günlük yaşam aktiviteleri ile ilişkili olduğu, gövde kontrolünün etkileniminin bireylerde günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyeceği görülmüştür. Bu nedenle yaşam kalitelerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin önüne geçilebilmesi için gövde kontrolü göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to examine the relationship between trunk control effects in individuals with Multiple Sclerosis and their daily living activities and self-efficacy levels. Methods: The study included 86 MS cases with a mean age of 36.04 ± 9.49 years, a mean body mass index of 24.68 ± 4.11 kg/m². Trunk control was assessed using the Trunk Impairment Scale, self-efficacy using the General Self-efficacy Scale, and quality of life using the Nottingham Extended Activities of Daily Living Index. Results: It was found that the static sitting balance sub-dimension of trunk control and the activity of daily living movement and kitchen sub-dimension were positively correlated with housework and total score (rs = 0.499; 0.453; 0.238; 0.297, respectively). It was found that the dynamic sitting balance sub-dimension of trunk control and the activity of daily living movement, kitchen, housework sub-dimension and total score were positively correlated with leisure time activity (rs = 0.519; 0.522; 0.427; 0.492; 0.35, respectively). It was found that the coordination sub-dimension of trunk control and the activity of daily living movement sub-dimension were positively correlated with kitchen, housework sub-dimension and total score (rs = 0.461; 0.332; 0.231; 0.227). It was found that the total score of trunk control and the sub-dimensions of daily living activities movement, kitchen and total score were weakly positively correlated with the sub-dimensions of housework and leisure activities (rs = 0.606; 0.542; 0.429; 0.379; 0.233, respectively). Conclusion: It has been observed that trunk control is related to daily living activities and that impaired trunk control will negatively affect daily living activities in individuals. Therefore, body control should be taken into consideration in order to prevent negative effects on their quality of life.