Glittre Günlük Yaşam Aktiviteleri Testi'nin Multipl Skleroz Hastalarında Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması
The reliability and validity of the glittre activities of daily living (ADL) test in multiple sclerosis patients
- Tez No: 633880
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİRE KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Günlük yaşam aktiviteleri, Güvenilirlik ve geçerlilik, Multipl skleroz, Testler, Exercise, Activities of daily living, Reproducibility of results, Multiple sclerosis, Tests
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Multipl Sklerozlu (MS) bireylerde Glittre Günlük Yaşam Aktiviteleri (GYA) Testi'nin güvenirlik ve geçerliğinin araştırılması amacıyla planlandı. Çalışmaya Relapsing Remiting MS (RRMS) tipinde, Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği'nden (EDDS) 4 ve 4'ün altında puan alan 25 MS hastası ve 26 sağlıklı katılımcı olmak üzere toplam 51 olgu dahil edildi. Glittre GYA Testi'nin kriter geçerliği için 6 dakika yürüme testi (6DYT) ile korelasyonuna bakıldı. Glittre GYA Testi'ni tamamlama süresi ile 6DYT'de katedilen mesafe arasında negatif yönde ve çok iyi derecede anlamlı korelasyon saptandı (r=-0,710, p<0,001). Bilinen grup geçerliği için hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldı. İki grup arasında fark saptandı (p=0,001). Glittre GYA Testi'nin güvenirliğinin belirlenmesinde test-tekrar test yöntemi kullanıldı. Sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile gözlemci içi güvenirlik değerlendirildi. 3-6 gün ara ile gerçekleştirilen Glittre GYA Testi sonuçlarının korelasyonu (r=0,918, p<0,001) ve ICC katsayısı (r=0,941, p<0,001) oldukça yüksekti. Çalışma grubunda Glittre GYA Testi ile nörolojik bozukluk seviyesinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği (r=0,836, p<0,001), günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan Nottingham Genişletilmiş Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (r=-0,841 p<0,001) ve dengenin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan Mini Denge Değerlendirme Sistemler Testi (r=-0,792, p<0,001) arasında mükemmel derecede, alt ekstremite kas kuvvetinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan 5 kere oturup kalkma testi arasında çok iyi derecede (r=0,720, p<0,001), yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi 54 ölçeğinin fiziksel sağlık alt başlığı arasında orta derecede korelasyon saptandı (r=-0,591, p=0,002). Glittre GYA Testi ile Multipl Skleroz Yaşam Kalitesi 54 ölçeğinin mental sağlık alt başlığı (r=-0,353, p=0,083) ve Yorgunluk Şiddet Ölçeği arasında korelasyon saptanmadı (r=0,348, p=0,096). Çalışmamızın sonunda Glittre GYA Testi'nin RRMS tipinde ve EDSS'de 4 ve 4'ün altında puan alan MS hastalarında fonksiyonel egzersiz kapasitesinin değerlendirilmesinde, güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğu ve günlük yaşam aktivitelerindeki performansı yansıtabildiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the reliability and validity of the Glittre Activities of Daily Living (ADL) Test in individuals with Multiple Sclerosis (MS). A total of 51 patients were included in the study, 25 MS patients in the Relapsing Remiting MS (RRMS) type who scored 4 and under 4 on the Extended Disability Status Scale (EDSS) and 26 healthy participants. For the criterion validity of the Glittre ADL Test, the correlation with the 6-minute walk test (6MWT) was examined. A negative and very good degree of correlation was detected between 6MWT with the Glittre ADL Test (r=-0.710, p<0.001). Patient and control groups were compared for known group validity. There was a difference between the two groups (p=0.001). Test-retest method was used to determine the reliability of Glittre ADL Test. Intra-observer reliability was evaluated by intraclass correlation coefficient (ICC). The correlation (r=0.918, p<0.001) and ICC coefficients (r=0.941, p<0.001) of the Glittre ADL Tests results performed with 3-6 days interval were quite high. In the study group, there was a perfect correlation between Glittre ADL Test and Expanded Disability Status Scale which is used to evaluate the level of neurological impairment (r=0.836, p<0.001), Nottingham Extended Activities of Daily Living Scale which is used to evaluate daily life activities (r=-0.841, p<0.001) and Mini Balance Evulation Systems Test which is used to evaluate balance (r=-0.792, p<0.001), very good corelation between Glittre ADL Test and 5 Repetition Sit To Stand Test which is used to evaluate lower limb muscle strength (r=0.720, p<0.001), moderate correlation between the Glittre ADL Test and the physical health subtitle of Multiple Sclerosis Quality of Life 54 scale which is used to evaluate quality of life (r=-0.591, p=0.002). There was no correlation between Glittre ADL Test and the mental health subtitle of Multiple Sclerosis Quality of Life 54 scale (r=-0.353, p=0.083) and Fatigue Severity Scale (r=0.348, p=0.096). At the end of our study, It was concluded that Glittre ADL Test is a reliable and valid measurement tool in the evaluation of functional exercise capacity in MS patients in the RRMS type who scored 4 and under 4 points on EDSS and can reflect the performance in daily life activities.