Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ortaokul matematik dersi öğretim programı ve programın uygulaması ile ilgili öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on Türkiye Century Education Model secondary school mathematics curriculum and its application
  1. Tez No: 977664
  2. Yazar: ÖZLEM KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 5. sınıf matematik dersi öğretim programı, öğretmen görüşleri, program değerlendirme, Türkiye Century Education Model, 5th grade mathematics curriculum, teacher opinions, programme evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ ORTAOKUL MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI VE PROGRAMIN UYGULAMASI İLE İLGİLİ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ KOÇ, Özlem Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. İlknur ÖZPINAR Aralık 2025, 154+xvii sayfa Bu araştırmada, 2024 yılında yürürlüğe giren Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programının uygulamasına ilişkin öğretmen görüşlerini ve önerilerini incelemek amaçlanmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemenin kullanıldığı araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Niğde ilinde çeşitli ortaokullarda görev yapan 20 matematik öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak desenlenmiş ve durum çalışması yöntemi benimsenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve on üç sorudan oluşan Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı Öğretmen Görüşme Formu kullanılmıştır. Görüşmeler yüz yüze veya çevrim içi (Zoom platformu üzerinden) gerçekleştirilmiş ve her bir görüşme ortalama 35-114 dakika sürmüştür. Elde edilen veriler, tematik analizle çözümlenmiş; verilerin kodlanması ve organize edilmesinde MAXQDA programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin, Türkiye Yüzyılı Maarif modeli Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programını genel olarak olumlu karşıladıkları görülmüştür. Öğretmenler, programın öğrenci merkezli, bütüncül, beceri temelli, dijital çağa uygun ve milli-manevi değerlere vurgu yapan yapısını desteklediklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca, programda yer alan yetkin ve erdemli insan profili, programlar arası bileşenler, ön öğrenmeler, farklılaştırılmış öğretim, süreç temelli ölçme-değerlendirme ve öğretmen yansıtmaları gibi unsurlar öğretmenler tarafından önemli bulunmuştur. Katılımcılar yeni öğretim programının içeriğinin yoğun olduğunu, öğrenci seviyesine ve hazırbulunuşluğuna uygun olmayan soyut öğrenme çıktıları olduğunu, ders saatinin yetersiz olduğnu, sınıfların kalabalık olduğunu, altyapı ve teknolojik donanım eksikliği olduğunu, materyal ve teknolojiye ulaşma güçlünün olduğunu, öğrenci ve öğretmenin adaptasyon sorunu olduğunu, öğretim programı tanıtım seminerlerinin yetersiz olduğunu, öğretmen ve öğrenci rollerinin arttığını, velilerin ilgi ve desteğinin olmadığını öğretim programında karşılaşılan zorluklar olarak değerlendirmişlerdir. Ayrıca, araştırmanın sonucunda öğretmenlerin becerilerin, değerlerin, disiplinler arası ilişkilendirme ve farklılaştırmanın matematik öğretiminde yer almasını önemli ve gerekli olduğunu düşünmelerine rağmen yeterli düzeyde uygulamaya aktaramadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
TEACHERS' OPINIONS ON TURKIYE CENTURY EDUCATION MODEL SECONDARY SCHOOL MATHEMATICS CURRICULUM AND ITS APPLICATION KOÇ, Özlem Department of Mathematics and Science Education Thesis Advisor: Prof. Dr. İlknur ÖZPINAR December 2025, 154+xvii pages This study aims to examine teachers' opinions and suggestions regarding the implementation of the Turkey Century Education Model Middle School Mathematics Course Teaching Programme, which came into effect in 2024. Using criterion sampling as a purposeful sampling method to determine participants, the research was conducted with 20 mathematics teachers working in various secondary schools in Niğde province during the 2024-2025 academic year. The study was designed based on a qualitative research approach and adopted the case study method. The data collection tool used in the study was the Century of Education Model Middle School Mathematics Teaching Programme Teacher Interview Form, consisting of thirteen questions prepared by the researcher. The interviews were conducted face-to-face or online (via the Zoom platform) and each interview lasted an average of 35-114 minutes. The data obtained were analysed using thematic analysis techniques; the MAXQDA programme was used for coding and organising the data. The results of the research showed that teachers generally responded positively to the Turkey Century Education Model Secondary School Mathematics Teaching Programme. Teachers stated that they supported the programme's student-centred, holistic, skill-based, digitally age-appropriate structure that emphasises national and spiritual values. In addition, elements such as the competent and virtuous human profile included in the programme, inter-programme components, prior learning, differentiated teaching, process-based measurement and evaluation, and teacher reflections were considered important by teachers. Participants considered the content of the new teaching programme to be dense, the abstract learning outcomes to be unsuitable for the students' level and readiness, the lesson time to be insufficient, the classes to be crowded, the infrastructure and technological equipment to be lacking, access to materials and technology to be difficult, and the adaptation of students and teachers to be problematic. They also considered the teaching programme introduction seminars to be insufficient, increased teacher and student roles, and lack of parental interest and support as difficulties encountered in the curriculum. Furthermore, the research found that although teachers considered the inclusion of skills, values, interdisciplinary connections, and differentiation in mathematics teaching to be important and necessary, they were unable to implement them at a sufficient level.