Espor oyuncularında solunum egzersizlerinin kardiyak değişkenler, ağrı, gerginlik, kaygı, algılanan yorgunluk ve bilişsel esneklik üzerine akut etkisinin incelenmesi
Investigation of the acute effects of breathing exercises on cardiac variables, pain, tension, anxiety, perceived fatigue and cognitive flexibility in esports players
- Tez No: 977668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT ZİYA KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Espor, kutu nefes egzersizi, fizyolojik etkiler, psikolojik etkiler, ağrı düzeyi, kalp hızı, kan basıncı, kaygı, yorgunluk, bilişsel esneklik, Esports, box breathing exercise, physiological effects, psychological effects, pain level, heart rate, blood pressure, anxiety, fatigue, cognitive flexibility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, espor oyuncularında oyun sürecinin fizyolojik, psikolojik ve ağrı düzeylerindeki etkileri ile kutu nefes egzersizinin bu parametreler üzerindeki akut etkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmada yaş ortalaması 21,0 ± 1,72 olan toplam 22 espor oyuncusu yer aldı. Katılımcılardan demografik bilgilerle birlikte fiziksel (kalp hızı, kan basıncı, ağrı) ve psikolojik (duygu durumu, kaygı, yorgunluk, bilişsel esneklik) veriler toplandı. Ölçümler Cardiio uygulaması ve algometre ile gerçekleştirilirken, psikolojik değerlendirmelerde Spor Duygu Ölçeği, Spor Kaygı Ölçeği-2, VAS Yorgunluk Skalası ve Bilişsel Esneklik Envanteri uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edildi ve dağılım özelliklerine göre uygun parametrik veya nonparametrik testler kullanıldı (p < 0,05). Bulgular: Çalışmada, kutu nefes egzersizinin espor oyuncularında kalp hızı (Δ = 10,32 bpm), sistolik (Δ = 23,87 mmHg) ve diastolik (Δ = 9,95 mmHg) kan basıncı, kaygı (Δ = 13,22 puan), yorgunluk (Δ = 20,04 puan) ve ağrı düzeylerini (Δ = 9,85 birim) azalttığı; bilişsel esneklik (Δ = 14,71 puan), algılanan performans (Δ = 24,86 puan) ve olumlu duyguları artırdığı bulunmuştur (p < 0.05). Egzersiz sonrası özellikle kaygı, yorgunluk ve negatif duygular azalırken, pozitif duygular ve bilişsel esneklik anlamlı düzeyde arttı. Sonuçlar: Kısa süreli kutu nefes egzersizi, espor oyuncularında kalp hızı, kan basıncı, kaygı, yorgunluk ve ağrıyı olumlu etkiler. Bulgular, solunum egzersizlerinin stres yönetimi ve performans artışında faydalı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the effects of the gaming process on physiological, psychological, and pain levels in esports players, as well as the acute impact of box breathing exercises on these parameters. Methods: The study included a total of 22 esports players with a mean age of 21.0 ± 1.72 years. Demographic data, along with physical (heart rate, blood pressure, pain) and psychological (mood, anxiety, fatigue, cognitive flexibility) variables, were collected. Physical measurements were performed using the Cardiio application and algometer, while psychological assessments utilized the Sport Emotion Scale, Sport Anxiety Scale-2, VAS Fatigue Scale, and Cognitive Flexibility Inventory. The collected data were analyzed using SPSS 25.0, applying appropriate parametric or non-parametric tests according to data distribution (p < 0.05). Results: The study found that box breathing exercise decreased heart rate (Δ = 10.32 bpm), systolic (Δ = 23.87 mmHg) and diastolic (Δ = 9.95 mmHg) blood pressure, anxiety (Δ = 13.22 points), fatigue (Δ = 20.04 points), and pain levels (Δ = 9.85 units) in esports athletes; while it increased cognitive flexibility (Δ = 14.71 points), perceived performance (Δ = 24.86 points), and positive emotions (p < 0.05). After the exercise, anxiety, fatigue, and negative emotions significantly decreased, whereas positive emotions and cognitive flexibility showed a significant increase. Conclusion: Short-term box breathing positively affects heart rate, blood pressure, anxiety, fatigue, and pain in esports athletes. The findings suggest that breathing exercises are beneficial for stress management and performance enhancement.