Uluslararası hukukun tarihsel ve ekonomi-politik analizi: Bağımlılık teorisi ekseninde uluslararası hukuk
Historical and political-economic analysis of international law: International law in the context of dependency theory
  1. Tez No: 977677
  2. Yazar: MUHİTTİN GÖNENÇ HACALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ZEYNEP PİRİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Hukuk, Sosyoloji, International Relations, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık Kuramı, Dünya sistemleri analizi, Emperyalizm, Marksizm, Uluslararası hukuk, Dependency Theory, World systems analysis, Imperialism, Marxism, International law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Uluslararası hukuk, ulusal hukuklardan yapısal farklılıkları ve tarihsel gelişimi ile ayırt edilen, kendine özgü bir hukuk dalıdır. Uluslararası hukukun küresel sistemdeki devletler arasındaki güç ilişkileriyle doğrudan bağlantılı olduğu sıklıkla savunulmaktadır. Devletler arası güç ilişkileri ile uluslararası hukuk arasındaki bağlantının teorik temellerini açıklamak için bütüncül ve tarihsel bir yaklaşıma ihtiyacımız vardır. Bağımlılık teorisinin, üretim süreçlerinin konumuna dayalı olarak dünya sistemindeki merkez ve çevre arasındaki gerilime ilişkin açıklamaları, uluslararası hukukun karmaşık yapısını formüle etme fırsatı sunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışma uluslararası hukuk ile üretim süreçleri/uluslararası ticaret arasında bağ kurarak tarihsel bir değerlendirme yapmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amaçları şu şekilde özetlenebilir: (1) Uluslararası hukuk ile dünya hegemonyaları arasındaki bağlantıyı, özellikle uluslararası hukuku şekillendiren tarihsel ve toplumsal süreçlere vurgu yaparak açıklamak; (2) Marksist emperyalizm teorilerinin önemli bir parçası olan bağımlılık teorisi perspektifinden uluslararası hukuk ile sermaye birikimi arasındaki korelasyonu açıklamak; (3) Uluslararası kurumların mevcut durumu ile 21. yüzyılda emperyalizmin küresel ve bölgesel ölçekte tetiklediği dönüşümler arasında nedensel bir ilişki kurmak.
Özet (Çeviri)
International law is a distinctive legal discipline, marked by its structural differences from domestic laws and its historical development. Many argue that international law is directly connected to the power relations among the states in the global system. We need a holistic and historical approach to illustrate the theoretical underpinnings of the connection between interstate power relations and international law. Dependency theory's insights into the tension between the core and periphery in the world system, based on the location of production processes offer the opportunity to formulate the complex structure of international law. Thus, the study aims to establish the nexus between international law and production processes/international trade and conduct a historical assessment. In this context, this study's objectives can be outlined as follows: (1) To elucidate the connection between international law and world hegemonies, with a particular emphasis on the historical and social processes shaping international law; (2) To expound on the correlation between international law and capital accumulation through the lens of dependency theory, a significant component of Marxist imperialism theories; (3) To establish a relationship between the present state of international institutions and the transformations instigated by imperialism on a global and regional scale in the 21st century.