Stratejik kültür ve dış politika: AB ve ABD'nin Kosova politikalarının analizi
Strategic culture and foreign policy: Analysis of EU and US Kosovo policies
  1. Tez No: 308784
  2. Yazar: AYNUR LAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik kültür, Kosova Sorunu, sivil güç, hegemon güç, Avrupa Birliği, ABD, Strategic culture, the Kosovo Problem, civilian power, hegemonic power, the European Union, the United States
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu tezin amacı, stratejik kültür kavramının incelenmesi ve Avrupa Birliği ile ABD stratejik kültürlerinin Kosova politikalarına etkisinin irdelenmesidir.Avrupa bütünleşmesinin arkasındaki temel itici güç, Avrupa'nın kolektif hafızasında derin izler bırakan 2. Dünya Savaşı'dır. `Barış içinde Avrupa' hayalini gerçekleştirmeyi hedefleyen AB, Soğuk Savaş sonrasında, `demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü' gibi kurucu değerlerini benimseyen ülkeleri üyeliğe kabul ederek, bu yolda bir hayli mesafe kat etmiştir. AB, bu süreçte ekonomik örgüt yapısına, dış ve güvenlik politikası unsurları da ekleyerek önemli bir uluslararası aktör haline gelmiş ve `sivil güç' kimliği ile uyumlu politikalar takip etmiştir. AB'nin bu çerçevede yaşadığı dönüşümün ele alınması stratejik açıdan önem taşımaktadır. Yeni gelişen bir alan olarak stratejik kültür çalışmalarının temel problematiği, benzer şart ve karar aşamalarındaki aktörlerin neden farklı davranışlar sergilediklerini açıklamaktır. AB ve ABD stratejik kültürlerinin politikaları üzerindeki etkisi bu çerçevede tartışılmaktadır. Kosova Sorunu, gerek 1999'da yapılan askeri müdahale gerekse de 2008 yılındaki bağımsızlık ilanıyla büyük tartışmalara yol açmıştır. AB ve ABD'nin bu süreçte etkin rol almaları nedeniyle Kosova, tezde örnek olay olarak incelenmiştir.Tezin temel varsayımı, Avrupa Birliği'nin de bir stratejik kültüre sahip olduğudur. Bu varsayımın sınanması için öncelikle stratejik kültürün kapsamının belirlenmesi gereğinden yola çıkarak, birinci bölümde tanım ve temel unsurlara yer verilmiştir. Ardından AB ve ABD'nin stratejik kültürlerini oluşturan tarihsel tecrübeler, ortak değerleri ve kimlikleri ele alınmıştır. AB ve ABD stratejik kültürlerinin Kosova politikalarına etkisi bu çerçevede sınanmıştır.Tez, AB ve ABD Kosova politikalarının, stratejik kültürleri ile uyumlu bir biçimde sürdürüldüğü sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine the concept of strategic culture and to determine the impact of the EU and the US strategic cultures on their Kosovo policies.The Second World War, that left a deep impression on Europe?s collective memory, has been a key driving force behind the European integration. After the Cold War, the EU got closer to the ideal of `Europe in Peace? by accessing new member states who adopt the founding values of democracy, human rights and rule of law. During this period, the EU added foreign and security policy elements to its economic organization structure and emerged as an important international actor who followed policies in line with its `civilian power identity?. It is of strategic importance to address the transformation the EU has experienced within this framework.The main problematic of strategic culture studies, as a newly emerging field of study, is to explain why actors in similar terms and decision stages behave differently. The impact of the EU and US strategic cultures on their policies is discussed in this context.The Kosovo problem sparked great controversy both during the military intervention in 1999 and the declaration of independence in 2008. Due to the important role of the EU and the US in this process, Kosovo is examined as the main case in the thesis.The thesis is built upon the assumption that the EU also has a strategic culture. To test this hypothesis, first the scope of strategic culture must be determined by setting out its basic elements, which will be done in the first chapter. Then the historical experiences, common values and identities forming the respective strategic cultures of the EU and the US will be addressed. In the last chapter the impact of EU and US strategic cultures on their Kosovo policies will be tested. The thesis argues that the Kosovo policies of EU and US are in line with their strategic cultures.