Erişkin kadınlarda kadın hakları bağlamında özgüven düzeyi ve kadına yönelik şiddet algısı arasındaki ilişki
The relationship between self-confidence level and perception of violence against women in the context of women's rights in adult women
  1. Tez No: 977703
  2. Yazar: MİRAY KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Law, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Özgüven, toplumsal cinsiyet, şiddet algısı, kadına yönelik şiddet, farkındalık, Öz güven, Awareness, Violence against women, Gender, Self confidence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, 18 yaş üstü erişkin kadınların özgüven düzeyleri ile kadına yönelik şiddet algıları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Toplumsal cinsiyet rolleri, bireyin benlik saygısını ve şiddete karşı duyarlılığını etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda araştırma için hem kapsamlı bir şekilde literatür taraması yapılmış hem de nicel veri toplama tekniği kullanılmıştır. Veriler toplanırken zincirleme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Online bağlantı yoluyla gönderilen anketlere Türkiye genelinde ve yurtdışından 706 kadın katılmıştır. Katılımcılara 'Kadın Öz Güven Ölçeği' 'Aile İçi Şiddet Farkındalığı Ölçeği' ve 'Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği' uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, özgüven düzeyi ile kadına yönelik şiddet algısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Elden edilen bulgular, özgüveni yüksek kadınların kadına yönelik şiddeti daha net tanımlayabildiklerini ve bu tür davranışlara karşı daha düşük tolerans gösterdiklerini ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçlarına göre; kadının bireysel farkındalığının oluşu, psikolojik sağlığın şiddetle mücadelede önemli birer etken olduğunu göstermektedir. Ayrıca kadına yönelik şiddetin önlenmesinde eğitimin, yapılacak farkındalık çalışmalarının ve psikolojik destek mekanizmalarının rolüne dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to examine the relationship between the self-confidence levels of adult women over the age 18 and their perceptions of violence against women. Gender roles are among the important factors affect an individual's self-esteem and susceptibility to violence. In this context, both a comprehensive literature review was conducted and quantitative data collection technique was used for the research. Chain sampling method was used to collect the data. 706 women from all over Turkiye and abroad participated in the questionnaires sent via online link. 'Women's Self-Confidence Scale', 'Domestic Violence Awareness Scale' and 'Gender Perception Scale' were applied to the participants. The obtained data were analyzed with the SPSS program. As a result of the statistical analysis, it was determined that there was a significant relationship between the level of self-confidence and the perception of violence against women. Findings show that women with high self-esteem are more able to identify violence against women and have lower tolerance for such behaviors. According to the result of the research; the fact that women have individual awareness shows that psychological health is an important factor in the fight against violence. It also draws attention to the role of education, awareness activities and psychological support mechanisms in the prevention of violence against women. Keywords; Self-confidence, gender, perception of violence, violence against women, awareness