Yazma güçlüğü görülen Türkiye ve Suriye kökenli ilkokul öğrencilerinin yazım hata türlerinin belirlenmesi ve karşılaştırması
Determination and comparison of spelling error types of Turkish and Syrian primary school students with writing difficulties
  1. Tez No: 977705
  2. Yazar: GADİR DAAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Öğrenme Güçlükleri, Yazma güçlüğü, İlkokul, Türkiye, Suriye, Specific Learning Difficulties, Writing Difficulties, Primary School, Turkey, Syria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yazma güçlüğü yaşayan ilkokul öğrencilerinin yazılı ürünlerinde gözlenen hata türlerini belirlemek ve Türkiyeli ile Suriyeli öğrencilerin yazım hatalarını karşılaştırmaktır. Araştırmanın verileri, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ilinde bulunan beş ilkokuldan toplanmıştır. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin yazımlarında yer alan yazım hataları betimsel tarama modeliyle analiz edilmiş; ayrıca nedensel karşılaştırma modeli kapsamında iki öğrenci grubu arasında anlamlı fark olup olmadığı incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin en sık yaptığı yazım hataları arasında harf ve hece atlama, kelime veya cümle atlama, harf ve hece ekleme, harflerin ters yazılması, benzer harflerin karıştırılması, kelimeleri bitişik yazma ya da kelimenin harflerini ayırarak yazma gibi durumlar yer almaktadır. Ayrıca satır sonunda uygun yerde durmama ve noktalama işaretlerini etkili kullanamama gibi problemler de yaygındır. Türkiyeli ve Suriyeli öğrenciler karşılaştırıldığında, her iki grupta benzer türde hatalar görülmekle birlikte, Suriyeli öğrencilerde bu hataların daha sık tekrarlandığı tespit edilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda, Türkiyeli ve Suriyeli öğrencilerin dikte (p =.575) ve kopyalama metin (p = .709) puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ancak cinsiyete göre yapılan analizlerde, kız öğrencilerin hem dikte (p = .031) hem de kopyalama (p =.041) metinlerinde erkek öğrencilere kıyasla daha okunaklı yazılar yazdıkları tespit edilmiştir. Sınıf düzeyine göre yapılan değerlendirmede ise 3. ve 4. sınıflar arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir (dikte için p = .372, kopyalama için p = .291). Ayrıca, dikte metinleri ile kopyalama metinleri arasında güçlü düzeyde pozitif yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur (r = .829). Bu durum, öğrencilerin yazma becerilerinin her iki tür metinde benzer seviyelerde gerçekleştiğini göstermektedir. Sonuç olarak, yazma güçlüğü yaşayan ilkokul öğrencilerinin yazım hatalarının türünü belirlemek, bu öğrencilerin eğitimsel ihtiyaçlarını daha doğru şekilde analiz etmek açısından önemlidir. Elde edilen bulgular, özellikle çok dilli ve çok kültürlü sınıf ortamlarında etkili müdahale stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the types of errors observed in the written products of primary school students with writing difficulties and to compare the spelling errors of Turkish and Syrian students. The data of the study were collected from five primary schools in Gaziantep province in the 2024-2025 academic year. The spelling errors in the writings of third- and fourth-grade students were analyzed using the descriptive survey model. Additionally, within the scope of the causal-comparative model, it was examined whether a significant difference existed between the two groups of students. According to the findings, the most common spelling mistakes made by students include skipping letters and syllables, skipping words or sentences, adding letters and syllables, writing letters backwards, confusing similar letters, writing words adjacent or separating the letters of the word. In addition, problems such as not standing at the end of the line and not being able to use punctuation marks effectively are also common. When Turkish and Syrian students were compared, it was determined that although similar types of errors were seen in both groups, these errors were repeated more frequently in Syrian students. As a result of statistical analysis, there was no significant difference between the dictation and copying text scores of Turkish and Syrian students (p = .575; p = .709). However, in the analyzes made according to gender, it was determined that female students wrote more legible writings in both dictation (p = .031) and copying (p = .041) texts compared to male students. In the evaluation made according to grade level, it was determined that there was no significant difference between the 3rd and 4th grades (p = .372 for dictation, p = .291 for copying). In addition, it was found that there was a strong positive relationship between dictation texts and copying texts (r = .829). This shows that students' writing skills are at similar levels in both types of texts. As a result, it is important to determine the type of spelling errors of primary school students with writing difficulties in order to analyze the educational needs of these students more accurately. The findings will contribute to the development of effective intervention strategies, especially in multilingual and multicultural classroom settings.