Moda markalarında bütüncül kanal entegrasyonunun tüketici patronaj niyeti ve kanal kullanımına etkisi
The effect of omni channel integration on consumer patronage intention and channel usage in fashion brands
  1. Tez No: 977713
  2. Yazar: NESLİHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün pazarlaması, Product marketing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Moda markalarında bütüncül kanal stratejisi bütün alışveriş kanallarının entegrasyonu ile sorunsuz bir alışveriş deneyiminin yaşanmasını sağlamaktadır. Herhangi bir kanalda başlayan alışveriş deneyimi, bir diğer kanalda sorunsuz bir şekilde devam edebilmektedir. Moda markalarına yapılan her ziyaret satın alma ile sonlanmamaktadır. Müşteriler mağazanın çevrim içi veya fiziksel bir mağaza olma durumuna bakmaksızın, belirli bir perakende mağazasını ziyaret etme, marka ile etkileşimde bulunma istekliliği ile patronaj niyeti içinde olabilmektedir. Bu nedenle moda markalarında patronaj niyeti, satın alma davranışı kadar üzerine durulması gereken bir konu olarak değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın modeli oluşturulmuştur. Araştırma moda markalarında patronaj niyeti ve bütüncül kanal hizmet kullanımını etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda algılanan akıcılığın, kanal entegrasyon kalitesinin patronaj niyeti ve bütüncül kanal hizmet kullanımına etkisin de aracılık rolü araştırılmıştır. Bu çerçevede araştırmanın hipotezleri oluşturulmuştur. Hipotezlerin test edilmesi için sosyal medya üzerinden 410 kadın moda tüketicisine ulaşılmış ve anket uygulanarak veri toplanmıştır. Toplanan verilerle öncelikle değişkenlerin boyutlarını belirlemek için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), ölçeklerin yapı geçerliliğini test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Ardından araştırma amacı doğrultusunda Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile verilerin değerlendirmesi yapılmıştır. Yapıların geçerliliği ve verilerin değerlendirilmesi AMOS yazılımı aracılığıyla yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda moda tüketicilerinde kanal entegrasyon kalitesinin algılanan akıcılığı, patronaj niyetini ve bütüncül kanal hizmet kullanımını etkilediği, aynı zamanda algılanan akıcılığın da patronaj niyeti ve bütüncül kanal hizmet kullanımını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Algılanan akıcılığın aracılık rolü değerlendirmesinde; kanal entegrasyon kalitesi ile bütüncül kanal hizmet kullanımı arasında aracı rolü üstlendiği, kanal entegrasyon kalitesi ile patronaj niyeti arasında aracı rolü olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The omni channel strategy in fashion brands ensures a seamless shopping experience through the integration of all shopping channels. A shopping journey that begins in any channel can be continued smoothly in another channel. Not every visit to fashion brands necessarily ends with a purchase. Regardless of whether the store is an online or physical one, customers may demonstrate patronage intention by showing willingness to visit a particular retail store and to interact with the brand. Therefore, in fashion brands, patronage intention is considered as important as purchase behavior. In line with this perspective, the research model has been established. The study aims to identify the factors affecting patronage intention and omni channel service usage in fashion brands. At the same time, the mediating role of perceived fluency in the effect of channel integration quality on patronage intention and omni channel service usage has also been examined. Accordingly, the hypotheses of the study were developed. To test these hypotheses, data were collected through a survey administered to 410 female fashion consumers reached via social media. Based on the collected data, Exploratory Factor Analysis (EFA) was first conducted to determine the dimensions of the variables, and Confirmatory Factor Analysis (CFA) was applied to test the construct validity of the scales. Subsequently, Structural Equation Modeling (SEM) was employed to evaluate the data in accordance with the research objective. The validity of the constructs and the evaluation of the data were performed through AMOS software. The analysis results revealed that channel integration quality influences perceived fluency, patronage intention, and omni channel service usage among fashion consumers. Furthermore, perceived fluency was also found to have an effect on patronage intention and omni channel service usage. In the mediation analysis, it was concluded that perceived fluency mediates the relationship between channel integration quality and omni channel service usage, whereas it does not mediate the relationship between channel integration quality and patronage intention.