Kriz yönetimi ve rekabet avantajı ilişkisinde inovasyonun rolü
The role of innovation in the relationship between crisis management and competitive advantage
  1. Tez No: 977720
  2. Yazar: HİLAL SERTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETDİN SERİNKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz yönetimi, İnovasyon, Crisis management, Innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, kriz yönetimi ve rekabet avantajı ilişkisinde inovasyonun düzenleyici rolünü araştırmaktır. Etkili kriz yönetimi gerçekleştiren işletmeler rekabette avantajlı mıdır? İnovatif olmaları bu ilişkiyi nasıl etkiler? Bu soruların cevabını aramak maksadıyla araştırma, Denizli Sanayi Odasına kayıtlı tekstil üreticileri ile gerçekleştirilmiştir. Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kriz yönetimi, ikinci bölüm rekabet avantajı, üçüncü bölüm ise inovasyon konularını kapsamaktadır. İlk üç bölümde konular kuramsal bir çerçevede incelenmiştir Dördüncü bölümde ise verilerin analizi ve bulgular mevcuttur. Nicel desende gerçekleştirilen bu araştırmada veri toplama aracı olarak kriz yönetimi, rekabet avantajı ve inovasyon ölçeklerinin yer aldığı anket yönteminden yararlanılmıştır. Bu çalışmada, Denizli Sanayi Odasına kayıtlı tekstil işletmelerinin kriz yönetimi uygulamalarını ne ölçüde gerçekleştirdikleri ve bu uygulamaların rekabet avantajlarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Ayrıca inovasyon düzeylerinin bu ilişkiye nasıl etki ettiği incelenmiştir. Öne sürülen hipotezlerin test edilebilmesi amacıyla, geçerliği ve güvenilirliği kanıtlanmış ölçeklerin uygulaması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS istatistik paket programları yardımıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kriz yönetimi ile rekabet avantajı arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır ve inovasyon bu ilişkiyi anlamlı biçimde şekillendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the moderating role of innovation in the relationship between crisis management and competitive advantage. Are businesses that practice effective crisis management more competitive? How does being innovative affect this relationship? To answer these questions, the research was conducted with textile manufacturers registered in the Denizli Chamber of Industry. This thesis consists of four chapters. The first chapter covers crisis management, the second chapter competitive advantage, and the third chapter innovation. In the first three chapters, these topics are examined within a theoretical framework, while the fourth chapter presents data analysis and findings. This research was carried out using a quantitative design, and the survey method was employed as the data collection tool, incorporating scales for crisis management, competitive advantage, and innovation. The study examined the extent to which textile companies registered with the Denizli Chamber of Industry implement crisis management practices and how these practices affect their competitive advantage. Furthermore, it analyzed how their level of innovation influences this relationship. To test the proposed hypotheses, established and validated scales were applied. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS statistical software packages. According to the results obtained, there is a positive relationship between crisis management and competitive advantage, and innovation significantly shapes this relationship.