Örgütsel öğrenme ve örgütsel dayanıklılık kapasitesi arasındaki ilişki: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The relationship between organizational learning and organizational resilience capacity: A research in banking sector
- Tez No: 915033
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Dayanıklılık, Bankacılık, Organizational Learning, Organizational Resilience, Banking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Örgütsel öğrenme ve örgütsel dayanıklılık arasındaki ilişki, günümüz dinamik iş ortamında örgütlerin başarı ve sürdürülebilir rekabet avantajı elde etme stratejilerinde önemli bir role sahiptir. Öğrenen bir örgüt kültürü, çalışanların deneyimlerini paylaşmalarını, bilgi akışını teşvik etmelerini, kriz anlarında etkili kararlar almalarını ve değişen koşullara hızlı bir şekilde adapte olmalarını sağlayarak, örgütün dayanıklılığını arttırmaktadır. Diğer taraftan, kurumlar için performans da oldukça önemli bir unsurdur. Ancak, her örgütün performansı aynı değildir ve örgütler arasındaki performans farklılıkları, yüksek oranda her örgütün sahip olduğu kabiliyet ve kaynaklarının diğerlerinden farklı olmasına bağlıdır. Bu kaynaklardan biri de, örgüt içinde yürütülen öğrenme faaliyetleridir. Araştırmacılara göre örgütsel öğrenme, örgütsel dayanıklılık kapasitesini arttırıp geliştirmekte, bu durum da deneyime dayalı performansın gelişmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda, dayanıklılığı yüksek olan işletmelerin, rekabet avantajı yaratarak örgütsel performansı arttırdıkları da ileri sürülmektedir. Bu çalışmada, öncelikle örgütsel öğrenme yeteneğinin örgütsel dayanıklılık ve örgütsel performans üzerindeki etkisi, örgütsel dayanıklılık yeteneğinin örgütsel performans üzerindeki etkisi ve örgütsel öğrenme boyutlarının örgütsel performans ile olan ilişkinde örgütsel dayanıklılığın aracılık rolü araştırılmıştır. Bu amaçla, Türkiye'de faaliyet gösteren Bankalardan 26 tanesinin İstanbul'da yer alan genel müdürlükleri, bölge müdürlükleri ve şubelerinde çalışan, toplam 541 orta ve üst düzey yönetici arasında kolayda örnekleme yönetimi kullanılarak yapılan anket çalışması yoluyla veriler toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre, örgütsel öğrenme ile örgütsel dayanıklılık ve örgütsel dayanıklılık ile örgütsel performans arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel öğrenme ile örgütsel performans arasında ise doğrudan bir ilişki tespit edilmeyip, örgütsel dayanıklılık aracılığıyla dolaylı bir etki gözlenmiştir. Çalışmanın sonunda, araştırmanın sonuçları yorumlanmış, tartışılmış ve elde edilen sonuçlar ile literatür arasında bir karşılaştırma yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına ve teorik çıkarımlara dayalı olarak çalışmanın pratik ve teorik katkıları ile kısıtları da göz önünde bulundurularak, hem teorisyenler hem de uygulamacılar için faydalı olabilecek öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between organizational learning and organizational resilience plays a crucial role in the strategies employed by organizations to achieve success and sustainable competitive advantage in today's dynamic business environments. An organizational culture that fosters learning enhances resilience by enabling employees to share experiences, promote information flow, make effective decisions during crises, and swiftly adapt to changing conditions. However, performance remains a significant factor for institutions. However, not all organizations perform equally, and differences in performance among organizations largely depend on the unique capabilities and resources of each organization. One such resource is the learning activities conducted within the organization. According to researchers, organizational learning enhances and develops organizational resilience capacity, which; in turn; contributes to the improvement of performance based on experience. Additionally, it has been suggested that organizations with high resilience create a competitive advantage and enhance organizational performance. This study investigated; the effect of organizational learning capability on organizational resilience and organizational performance, the effect of organizational resilience capability on organizational performance, and the mediating role of organizational resilience in the relationship between organizational learning dimensions and organizational performance. For this purpose, data were collected through a survey conducted with 541 middle and senior managers working at headquarters, regional offices, and branches of 26 banks operating in Türkiye; using a convenience sampling method. According to the research findings, a positive relationship was found between organizational learning and organizational resilience; as well as between organizational resilience and organizational performance. No direct relationship was found between organizational learning and organizational performance; however, an indirect effect was observed through organizational resilience. At the end of the study, the results were interpreted, discussed, and compared with existing literature. Based on the findings and theoretical implications, practical and theoretical contributions as well as the limitations of the study were considered, and suggestions were provided that could be useful for both theorists and practitioners.