William Holman Hunt, Jean-Leon Gerome ve Osman Hamdi Bey'in resimlerindeki dini motif ve semboller
The depiction of religious motifs and symbols in the painting of William Holman Hunt, Jean-Leon Gerome and Osman Hamdi Bey
- Tez No: 977774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ARAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Dini Motifler, Semboller, Resim Sanatı, Karşılaştırmalı Analiz, William Holman Hunt, Jean-Leon Gerome, Osman Hamdi Bey, 19. yüzyıl, Sanat akımları, Religious Motifs, Symbols, Artistic Representation, Comperative Analysis, William Holman Hunt, Jean-Leon Gerome, Osman Hamdi Bey, 19. century, Art trends
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma; William Holman Hunt, Jean-Leon Gerome ve Osman Hamdi Bey gibi oryantalist akımdan etkilenen sanatçıların resimlerinde dini motiflerin ve sembollerin kullanımını ve bu eserlerdeki gizli mesajların çözümlenmesini araştırmaktadır. Oryantalist ressamların doğu imajını nasıl resimlerine yansıttığı ve dini sembollerin bu tasvirlerdeki rolü, semiyoloji yöntemiyle incelenmiştir. Tezin ilk bölümünde,“oryantalizm”ve“oryantalist resim”kavramları detaylı bir şekilde ele alınmış olup doymuş bir batı sanatında yenilik aranmasıyla, doğunun gizeminin batı algısını nasıl şekillendirdiği ve resim sanatına nasıl yansıdığı açıklanmıştır. Araştırmanın ana kısmında batılı sanatçılar içinden İngiliz oryantalizminden seçilen William Holman Hunt resimlerinden örnekler, Fransız oryantalizminden seçilen Jean-Leon Gerome resimlerinden birkaç örnek, Osmanlıdan ise Osman Hamdi Beyin resimlerinden seçilen örnekler analiz edilerek oryantalizm kavramının sanatçıların gözünden nasıl oluşturulduğu semiyoloji ve temel kavramları kullanarak, incelenmiştir. Böylece oryantalist tablolardaki dini motifler ve semboller semiyoloji yöntemiyle çok yönlü olarak çözümlenmiştir. Seçilen Oryantalist ressamların dini sembolleri nasıl kodladığı ve bu sembollerin eserlerdeki rolü incelenmiştir. Oryantalizm akımının doğu algısını nasıl etkilediği ve dini sembollerin gerçekliği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sonuç bölümünde, oryantalist ressamların eserlerindeki dini sembollerin batı toplumundaki algısının nasıl şekillendiği ve doğu kültürünün batıya nasıl aktarıldığı ele alınmıştır. Ayrıca, semiyoloji yöntemiyle yapılan analizlerin, oryantalist eserlerin anlamını derinleştirdiği ve dini sembollerin ne tür mesajlar iletilmek için kullanıldığını ortaya çıkardığı vurgulanmıştır. Bu çalışma, oryantalist ressamların eserlerindeki dini motiflerin ve sembollerin çözümlemek ve bu eserlerin batı toplumunda nasıl algılandığını incelemek için bir çaba olarak değerlendirilebilir. Oryantalist resimlerin semiyolojik analizi, doğu kültürü ile batı algısı arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the utilization of religious motifs and symbols in the paintings of artists influenced by the Orientalist movement, such as William Holman Hunt, Jean-Leon Gerome, and Osman Hamdi Bey, and examines the deciphering of hidden messages within these works. The portrayal of the Eastern image by Orientalist painters and the role of religious symbols in these depictions have been scrutinized through the application of semiotic analysis. In the first part of the thesis, the concepts of“orientalism”and“orientalist painting”are discussed in detail, and it is explained how the mystery of the east shapes the perception of the west and how it is reflected in the art of painting by searching for innovation in a saturated western art. In the main part of the research, a few examples of paintings by William Holman Hunt selected from British orientalism and a few examples of paintings by Jean-Leon Gerome selected from French orientalism are analyzed, while examples of paintings by Osman Hamdi Bey from the Ottoman Empire are analyzed, and how the concept of orientalism is formed from the perspective of the artists is examined using semiology and basic concepts. Thus, religious motifs and symbols in orientalist paintings are analyzed in a multifaceted way with the semiology method. How the selected orientalist painters encoded religious symbols and the role of these symbols in the works are examined. How the orientalist movement affected the perception of the east and its effect on the reality of religious symbols are investigated. The concluding section explores how the portrayal of religious symbols in Orientalist paintings shaped Western perception and facilitated the transmission of Eastern culture to the West. Additionally, it highlights how semiotic analysis deepens the understanding of Orientalist artworks and elucidates the messages conveyed through religious symbols. This study aims to comprehend the significance of religious motifs and symbols in Orientalist paintings and evaluate how these artworks are perceived in Western society. The semiotic analysis of Orientalist paintings contributes to a better understanding of the relationship between Eastern culture and Western perception.