Edirnekari'nin geleneksel Türk sanatındaki yeri ve Edirne Kırmızısının mücevher sanatına yansıması
The place of Edirnekari in traditional Turkish art and the reflection of Edirne Red in jewellery art
- Tez No: 977775
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Deneysel sanat, Geleneksel Türk sanatı, Madeni takılar, Çağdaş sanat, Experimental art, Traditional Turkish art, Metal parures
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Geleneksel el sanatları, diğer folklorik unsurlarda olduğu gibi, bir toplumun kültürel kimliğini yansıtan en somut ve anlamlı göstergelerden biridir. Bu çalışma, Edirnekâri süsleme sanatı ile tarihî ve kültürel anlam derinliği taşıyan Edirne Kırmızısı'nın, geleneksel el sanatları ve çağdaş tasarım bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada, el sanatlarının bir milletin kültürel kimliğini yansıtan en canlı belgeler olduğu kabulünden hareketle, Edirne'nin tarihî ve sanatsal vizyonu oluşturan bu iki önemli unsur incelenmiştir. Edirnekâri'nin zarif desen anlayışı ve Edirne Kırmızısının eşsiz renk tonu, Osmanlı sanatında estetik bir bütünlük oluşturmuş; cami, gibi mimari yapılardan günlük kullanım eşyalarına kadar pek çok alanda kendine yer bulmuştur. Bu bağlamda bu çalışma, geleneksel sanat ögelerinin günümüz tasarım dünyasına nasıl aktarılabileceğini göstererek, Edirnekâri motifleri ve Edirne Kırmızısı pigmentlerinden ilham alan özgün bir mücevher koleksiyonunun tasarım sürecine de yer vermektedir. Hazırlanan koleksiyon, kültürel mirasın yaşatılması ve görünür kılınması yönünde somut bir katkı sunarken, aynı zamanda yerel değerlerin çağdaş takı tasarımıyla nasıl buluşturulabileceğine dair yaratıcı bir örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional handicrafts, like other folkloric elements, are one of the most concrete and meaningful indicators of a society's cultural identity. This study aims to evaluate Edirnekâri decorative art and Edirne Red, which has historical and cultural significance, in the context of traditional handicrafts and contemporary design. In this study, based on the assumption that handicrafts are the most vivid documents reflecting a nation's cultural identity, these two important elements that shape Edirne's historical and artistic vision have been examined. The elegant design approach of Edirnekâri and the unique colour tone of Edirne Red have created an aesthetic unity in Ottoman art, finding their place in many areas, from architectural structures such as mosques to everyday objects. In this context, this study demonstrates how traditional artistic elements can be transferred to the contemporary design world, and also includes the design process of an original jewellery collection inspired by Edirnekâri motifs and Edirne Red pigments. The collection contributes concretely to the preservation and visibility of cultural heritage, while also serving as a creative example of how local values can be combined with contemporary jewellery design.