Gelişmiş cephe tekniklerinin enerji etkin ve mekânsal konfor tasarımı çerçevesinde incelenerek optimize edilmesi: Diyarbakır konut örneği
Optimization of advanced facade techniques through analysis within the framework of energy-efficient and spatial comfort design: A residential case study in Diyarbakır
- Tez No: 977776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Malzemeler, Sürdürülebilirlik, Energy, Materials, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Yapı ve tasarım tekniklerindeki ilerlemelerle birlikte, sanayi devrimi sonrası yapı kültürüyle inşa edilen geleneksel binalar, yüksek enerji gereksinimleri ve çevreye zararlı emisyonlar nedeniyle modern şehirler için büyük bir yük haline gelmiştir. Günümüzde bu binalar, işlevselliklerini, kullanıcı konforunu ve sürdürülebilirliklerini koruyabilmek için yüksek miktarda enerji tüketmektedir. Artan enerji talebi, binaların kalite ve performansını iyileştiren yenilikçi tekniklerin benimsenmesini zorunlu kılmaktadır. Mimari cepheler, binaların ilk savunma hattı olarak kritik bir rol oynar ve şehirlerin görsel kimliğini şekillendirmede önemli bir unsur olarak hizmet eder. Bu nedenle, yenilikçi cephe tekniklerini keşfetmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Günümüzde birçok şehir, modern teknoloji ve kentsel karakterle uyumlu olmayan bir görünüme sahiptir; bu da yaratıcı ve verimli tasarım çözümlerine olan ihtiyacın artmasını sadece daha estetik bir görünüm elde etmek için değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve şehirlerin gelecekteki ihtiyaçlarına uyum sağlamak amacıyla ön plana çıkarmaktadır. Alternatif malzemelerin inşaatta değerlendirilmesi büyük bir önem taşımaktadır. Bu malzemelerin kullanımı, gelişmiş ve enerji verimli cephe uygulamalarının geliştirilmesini sağlar. Yeni kavramların bina tasarımına entegre edilmesi, sürdürülebilir mimari uygulamaların ortaya çıkmasına katkıda bulunacaktır. Çevre dostu ve enerji tasarruflu çözümleri teşvik etmek için malzeme ve üretim stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu süreç, bina performansını ve kullanıcı memnuniyetini artırmayı hedeflemektedir. Bu araştırma, mimari cephelerin kapsamlı bir analizini sunmaya çalışmaktadır ve çağdaş bilim tarafından geliştirilen modern inşaat tekniklerini incelemeye çalışmıştır. Araştırma kapsamında, Diyarbakır'da bulunan gerçek bir bina analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu bina, enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirlik ve bina kalitesinin artırılmasını önceliklendiren bir model olarak, Türkiye'de geçerli olan TS 825 standardı çerçevesinde yeniden tasarlanmaya çalışılmıştır. Çalışma, çevresel zararları en aza indiren, kullanıcılar için mekânsal konfor sağlayan, enerji tüketimini azaltan ve şehrin kimliğini estetik ve işlevsel değerlerle zenginleştirmeye çalışılan gelişmiş bir yapı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With advancements in construction and design techniques, traditional buildings constructed in the post-industrial revolution era have become a burden for modern cities due to their high energy demands and environmentally harmful emissions. Today, these buildings consume substantial amounts of energy in order to preserve their functionality, user comfort, and sustainability. The growing demand for energy necessitates the adoption of innovative techniques that enhance the quality and performance of buildings. Architectural facades play a vital role as the first line of defense for buildings and constitute a key element in shaping the visual identity of cities. Consequently, the exploration of innovative facade techniques has become indispensable. At present, many cities exhibit a monotonous and uninspiring appearance that does not correspond with modern technology and urban character. This situation underscores the urgent need for creative and efficient design solutions—not only to achieve a more aesthetically appealing appearance, but also to promote sustainability, improve energy efficiency, and respond to the future requirements of urban environments. The evaluation of alternative materials in construction is of considerable importance. Employing such materials enables the development of advanced and energy-efficient facade applications. The integration of new concepts into building design contributes to the advancement of sustainable architectural practices. Revisiting material and production strategies is therefore essential to foster environmentally friendly and energy-saving solutions. This process aims to enhance both building performance and user satisfaction. This research seeks to provide a comprehensive analysis of architectural facades and to examine modern construction techniques developed through contemporary scientific advancements. As part of the study, a real building located in Diyarbakır was analyzed. This building was re-designed as a model prioritizing energy efficiency, environmental sustainability, and the enhancement of building quality within the framework of the TS 825 standard valid in Turkey. The study ultimately aims to propose an advanced structure that minimizes environmental impact, ensures spatial comfort for users, reduces energy consumption, and enriches the identity of the city through both aesthetic and functional values.