Sözel zekâ oyunlarıyla desteklenmiş fen bilimleri etkinliklerinin öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine, bilimsel akıl yürütme becerilerine, motivasyonlarına, öz düzenlemelerine etkisi ve görüşleri
The effect of science activities supported by verbal intelligence games on the problem-solving skills, scientific reasoning skills, motivations and self-regulations of prospective teachers and their views
  1. Tez No: 977810
  2. Yazar: İREM BERTİZLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl yürütme, Fen bilgisi eğitimi, Fen bilimleri, Motivasyon, Problem çözme, Problem çözme becerisi, Sözel, Zeka, Zeka oyunları, Öz düzenleme becerisi, Reasoning, Science education, Sciences, Motivation, Problem solving, Problem solving ability, Verbal, Intelligence, Mind games, Self-regulation skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma sözel zekâ oyunlarıyla desteklenmiş fen bilimleri etkinliklerinin öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine, bilimsel akıl yürütme becerilerine, motivasyonlarına ve öz düzenlemelerine etkisini belirlemek ve buna ilişkin görüşlerini almak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada açıklayıcı sıralı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada deney ve kontrol grubunu oluşturan toplam 44 öğretmen adayı ile uygulamalar yapılmıştır. Bu araştırma bir devlet üniversitesinde uygulanan fen bilgisi eğitimi öğretim programının içeriğinde yer alan zekâ oyunları dersinde yürütülmüştür. Kontrol grubunda var olan fen bilgisi öğretim programında yer alan zekâ oyunları dersinde yürütülen program kullanılırken deney grubuna sözel zekâ oyunlarıyla desteklenmiş fen bilimleri etkinlikleri uygulanmıştır. Bu araştırma sayesinde sözel zekâ oyunlarının ve sözel zekâ oyunları dışında kalan beş alt boyutu oluşturan zekâ oyunlarının (akıl yürütme ve işlem oyunları, strateji oyunları, zekâ soruları, geometrik mekanik oyunlar, hafıza oyunları) problem çözme becerileri, bilimsel akıl yürütme becerileri, motivasyon ve öz düzenleme değişkenleri açısından incelenmesine imkân verilmiştir. Araştırmada kullanılan sözel zekâ oyunları araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmanın tüm nicel ve nitel uygulamaları toplam dokuz haftada tamamlanmıştır. Araştırmada sözel zekâ oyunlarıyla desteklenmiş fen bilimleri etkinliklerinin problem çözme becerilerine yönelik etkisini belirlemek amacıyla Yaman ve Dede (2008) tarafından geliştirilen“Yetişkinler için Problem Çözme Becerileri Ölçeği”bilimsel akıl yürütme becerilerine yönelik etkisini belirlemek amacıyla Yüksel (2015) tarafından hazırlanan“Bilimsel Muhakeme Becerileri Testi”, motivasyon ve öz düzenlemelerine etkisini belirlemek amacıyla İnaltun ve Ateş (2015) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Fen Bilimleri Öğrenimi Motivasyon ve Öz Düzenleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerini toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu 15 öğretmen adayına uygulanmıştır. Araştırmada deney grubunda sözel zekâ oyunlarıyla uygulama yapılan öğretmen adaylarında problem çözme becerileri olumlu yönde etkilenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubunun yetişkinler için problem çözme becerileri ölçeği ön test ve son test verilerine bakıldığında deney grubunun ortalama puanının kontrol grubu ortalama puanından yüksek olmasına karşın istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır. Deney grubunda sözel zekâ oyunlarıyla uygulama yapılan öğretmen adaylarında akıl yürütme becerileri olumlu yönde etkilenmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubunun fen bilimleri öğrenimi motivasyon ve öz düzenleme ölçeği ön test ve son test verilerine bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Öğretmen adayları görüşlerinde sözel zekâ oyunlarıyla geliştirilen etkinliklerin problem çözme ve bilimsel akıl yürütme becerileri üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirtirlerken adaylar motivasyon ve öz düzenleme anlamında olumlu ve olumsuz düşüncelere yer vermişler ve etkinlikleri çözmekte zorlandıkları zaman motivasyonlarının düştüğünü ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The current study was carried out to determine the effect of science activities supported by verbal intelligence games on the problem-solving skills, scientific reasoning skills, motivations and self-regulations of prospective teachers and to learn their views in this sense. Applications were conducted with total 44 prospective teachers forming both the test and control groups. This study was conducted in intelligence games course taking place in the science teaching program applied at a state university. While the program conducted in the intelligence game course in the science teaching program was used in the control group, science activities supported by verbal intelligence games were used in the test group. By means of the current study, it was aimed to investigate the verbal intelligence games and the intelligence games forming five sub-dimensions out of verbal intelligence games (reasoning and processing games, strategy games, intelligence games, geometrical mechanical games, mental games) in terms of problem-solving skills, scientific reasoning skills, motivation and self-regulation variables. The verbal intelligence games used in the study were developed by the researcher. All the quantitative and qualitative applications of the study were completed in nine weeks. To determine the effects of science activities supported by verbal intelligence games,“A Scale for Adults' Problem Solving Skills”developed by Yaman and Dede (2008) to determine their effects on their scientific reasoning skills,“Scientific Reasoning Skills Test”developed by Yüksel (2015) and to determine their effects on the motivation and self-regulation“Motivation and Self-regulation Scale for Science Learning”adapted to Turkish by İnaltun and Ateş (2015) were used. To collect the qualitative data of the research, semi-structured interview form developed by the researcher was applied to 15 prospective teachers. Problem solving skills at the prospective teachers who were applied verbal intelligence games in the test group were affected positively. When it comes to the pre-test and post-test data in the Problem-solving Skills Scale for Adults in the test and control groups, even though mean score for the test group was higher than that of the control group, no statistically significant difference was found. Reasoning skills at the prospective teaches who were applied verbal intelligence games in the test group were affected positively. As for the pre-test and post-test data in the Motivation and Self-regulation Scale for Science Learning in the test and control groups, no statistically significant difference was found. The prospective teachers pointed out that the activities developed by verbal intelligence games had a positive effect on their problem-solving and scientific reasoning skills. They expressed positive and negative views regarding motivation and self-regulation and indicated that their motivation decreased when they found it hard to solve the activities.