Audience development strategies of museums in Turkey during and afterthe Covid-19 pandemic period: the cases of Pera Museum, Istanbul modern museum and arter
Covid-19 pandemisi dönemi ve sonrasında Türkiye'deki müzelerin izleyici geliştirme stratejileri: Pera müzesi, İstanbul Modern Müzesi ve arter örnekleri
- Tez No: 977811
- Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, İzleyici geliştirme, Kültür politikası, Müze, Türkiye'deki vakıf müzeleri, Audience development, COVID-19, Cultural policy, Foundation museums in Turkey, Museum
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Covid-19 pandemisinin Türkiye'deki müzelerin izleyici geliştirme stratejileri üzerindeki etkilerini incelemektedir. Pandemi süreci, kültürel kurumların işleyişini ve izleyiciyle kurduğu ilişkileri derinden etkilemiş, özellikle müzeler için bu dönem, izleyiciye ulaşma ve ilişkiyi sürdürme bakımından çeşitli stratejik dönüşümlere neden olmuştur. Bu kapsamda, araştırmanın amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren üç vakıf müzesi —Pera Müzesi, İstanbul Modern ve Arter— üzerinden pandemi sürecinde geliştirilen izleyici odaklı uygulamaları analiz etmek ve bu stratejilerin müzelerin kurumsal yapılarıyla olan ilişkisini ortaya koymaktır. Tezde izleyici geliştirme yalnızca pazarlama temelli bir yaklaşım olarak değil, müzelerin toplumla kurduğu kamusal ilişki biçimi olarak ele alınmaktadır. Elde edilen bulgular, her müzenin kurumsal kapasitesine, hedef kitlesine ve yönetsel önceliklerine göre farklı izleyici stratejileri geliştirdiğini göstermektedir. Arter daha yenilikçi ve dijital odaklı bir yaklaşım sergilerken, İstanbul Modern çok kanallı iletişim yollarını benimsemiş; Pera Müzesi ise özellikle eğitsel içeriklerle ve pedagojik odaklı programlarla izleyiciye ulaşmıştır. Bu farklılıklar, izleyici geliştirme stratejilerinin bağlamsal olarak şekillendiğini ve kurumların iç dinamikleriyle doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Türkiye'deki vakıf müzelerinin kriz anlarında izleyiciyle kurduğu ilişkileri anlamaya yönelik bir çerçeve sunmakta; kültürel sürdürülebilirlik ve kurumların toplumsal rolü bağlamında izleyici geliştirme stratejilerinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of the Covid-19 pandemic on the audience development strategies of museums in Turkey. The pandemic has profoundly affected the functioning of cultural institutions and their relationships with audiences, and for museums in particular, this period has led to various strategic transformations in terms of reaching and sustaining audiences. In this context, the aim of the study is to analyze the audience-oriented practices developed during the pandemic process through three foundation museums operating in Turkey -Pera Museum, Istanbul Modern and Arter- and to reveal the relationship of these strategies with the institutional structures of museums. In this thesis, audience development is considered not only as a marketing-based approach, but also as a form of public relationship that museums establish with society. The findings show that each museum develops different audience strategies according to its institutional capacity, target audience and managerial priorities. While Arter has adopted a more innovative and digital-oriented approach, Istanbul Modern has adopted multi-channel communication methods, and Pera Museum has reached its audience with educational content and pedagogically oriented programs. These differences reveal that audience development strategies are contextually shaped and directly related to the internal dynamics of institutions. This study provides a framework for understanding how Turkish foundation museums engage with audiences in times of crisis and emphasizes the importance of audience development strategies in the context of cultural sustainability and the social role of institutions.