Comparative analysis of London and Istanbul real estate markets
Londra ve İstanbul emlak piyasalarının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 977817
  2. Yazar: ROJDA SAHRA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ERKUT AKKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, Uluslararası ticaret, Yönetim, Preliminary contract for real estate sale, International trade, Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
London and Istanbul are both major real estate markets attracting global investors due to their regional significance. However, London offers a more secure and profitable environment for long-term investment. Its market is marked by financial stability, strict regulations, and transparent pricing systems, unlike Istanbul, where political uncertainty, inflation, and inconsistent oversight raise investor concerns. One of London's key strengths is its political and economic stability, especially in contrast to Istanbul. The UK's clear fiscal policies and institutional transparency make it easier for both domestic and foreign investors to engage confidently in real estate transactions. London also benefits from a steady demand for rentals, driven by a diverse international population and a strong presence of global businesses. While Istanbul's market has seen growth — fueled by a large population, a vibrant construction sector, and economic transformation — it is more volatile. Earthquake risk, inadequate infrastructure, and lack of regulatory enforcement further complicate the investment climate. In contrast, London's urban planning, building standards, and tenant protection laws enhance investor confidence. London's real estate market is also more diversified, offering a wide range of properties, from compact flats to luxury homes. The city's infrastructure, global connectivity, and reputation as a financial hub contribute to sustained demand and high rental yields. Even amid Brexit and global economic uncertainty, London remains a favored destination for capital. Although property in Istanbul is more affordable, the market carries higher risks. Rapid urban growth, inflation, and governance issues can impact returns. Istanbul is becoming more attractive in certain peripheral areas, but overall, London still leads in terms of long-term value, investor protection, and global relevance.In conclusion, while both cities offer unique opportunities, London remains the more stable and reliable choice for real estate investment. Its economic resilience, transparent market structure, and consistent demand make it a top destination for global investors. Istanbul shows potential, but it lacks the regulatory and structural foundations that make London a safer bet for long-term growth. Descriptive statistical analysis methods were employed to evaluate the current situation and address the research questions. The findings suggest that London appears to be a more attractive destination for real estate investment compared to the Istanbul market, particularly in terms of economic, political, and natural disaster risks.
Özet (Çeviri)
Londra ve İstanbul, bölgesel önemleri nedeniyle küresel yatırımcıları cezbeden iki büyük gayrimenkul piyasasıdır. Ancak, Londra uzun vadeli yatırım açısından daha güvenli ve kârlı bir ortam sunmaktadır. Londra piyasası, finansal istikrar, sıkı düzenlemeler ve şeffaf fiyatlandırma sistemleriyle karakterize edilirken; İstanbul'da ise siyasi belirsizlik, enflasyon ve tutarsız denetim mekanizmaları yatırımcı endişelerini artırmaktadır. Londra'nın başlıca avantajlarından biri, İstanbul'a kıyasla daha yüksek düzeydeki siyasi ve ekonomik istikrarıdır. Birleşik Krallık'ın net mali politikaları ve kurumsal şeffaflığı, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların gayrimenkul işlemlerine güvenle katılımını kolaylaştırmaktadır. Londra ayrıca, çeşitlilik arz eden uluslararası nüfusu ve küresel şirketlerin güçlü varlığı sayesinde istikrarlı bir kira talebine sahiptir. İstanbul piyasası ise yüksek nüfus, canlı inşaat sektörü ve ekonomik dönüşümle birlikte büyüme göstermiş olsa da, daha dalgalı bir yapı sergilemektedir. Deprem riski, yetersiz altyapı ve düzenleyici denetim eksiklikleri yatırım ortamını daha da karmaşık hâle getirmektedir. Buna karşılık, Londra'nın kentsel planlama uygulamaları, yapı standartları ve kiracı koruma yasaları yatırımcı güvenini artırmaktadır. Londra gayrimenkul piyasası aynı zamanda daha çeşitlidir; kompakt dairelerden lüks konutlara kadar geniş bir mülk yelpazesi sunmaktadır. Şehrin gelişmiş altyapısı, küresel bağlantıları ve finans merkezi olarak sahip olduğu itibar, sürekli talep ve yüksek kira getirileri sağlamaktadır. Brexit ve küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Londra, sermaye yatırımları açısından tercih edilen bir destinasyon olmayı sürdürmektedir. İstanbul'da gayrimenkul fiyatları daha uygun olmakla birlikte, piyasa daha yüksek riskler taşımaktadır. Hızlı kentleşme, enflasyon ve yönetişim sorunları getiri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. İstanbul, bazı çevresel bölgelerde daha cazip hâle gelmekle birlikte, genel olarak uzun vadeli değer, yatırımcı koruması ve küresel öneme sahip olma açısından Londra öncülüğünü korumaktadır. Sonuç olarak, her iki şehir de kendine özgü yatırım fırsatları sunsa da, Londra gayrimenkul yatırımı için daha istikrarlı ve güvenilir bir tercih olarak öne çıkmaktadır. Ekonomik dayanıklılığı, şeffaf piyasa yapısı ve sürekli talep, Londra'yı küresel yatırımcılar için öncelikli kılmaktadır. İstanbul ise potansiyel taşımakla birlikte, Londra'nın uzun vadeli büyüme açısından sunduğu düzenleyici ve yapısal temellere henüz sahip değildir.Mevcut durumu değerlendirmek ve araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla tanımlayıcı istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular, özellikle ekonomik, siyasi ve doğal afet riskleri açısından değerlendirildiğinde, Londra'nın İstanbul emlak piyasasına kıyasla daha cazip bir yatırım destinasyonu olduğunu ortaya koymaktadır.