Arts management in institutional theatres in Turkey in the context of the professionalization of art: istanbul metropolitan municipality city theaters
Sanatın profesyonelleşmesi bağlamında Türkiye'de kurum tiyatrolarında sanat yönetimi; İBB şehir tiyatroları
  1. Tez No: 977818
  2. Yazar: ERCAN ERTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN BAYINDIR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Yönetimi, Tiyatro Yönetimi, Kurumsal Yapı, Kültür Politikası, Şe-hir Tiyatroları, Moda Sahnesi, Bağımsız tiyatro, Devlet sanatçıları, Finansal yönetim, Görsel sanatlar eğitimi, Gösteri sanatları, Güzel sanatlar, Kamu işletmeciliği, Sanat işletmeciliği, Türk tiyatrosu, Özel tiyatro, Arts Management, Theatre Management, Institutional Structure, Cultural Policy, City Theaters, Moda Sahnesi, Independent theatre, Government artists, Financial management, Visual arts education, Performance arts, Fine arts, Public management, Turkish theatre, Private theatre
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Sanatın Profesyonelleşmesi Bağlamında Türkiye'de Kurum Tiyatrolarında Sanat Yönetimi; İBB Şehir Tiyatroları Bu tez, Türkiye'de sanat yönetimi anlayışının dönüşümünü, kamusal tiyatro kurumla-rı bağlamında ele almakta ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yönetim-sel yapısını sanat yönetimi perspektifiyle değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Şehir Tiyatroları'nın yönetsel yapılanması, karar alma süreçleri, sanat-idare ilişkisi, kadro politika-ları ve kültür politikalarıyla etkileşimi analiz edilmiştir. Sanat yöneticisinin bu yapı içerisin-deki konumu, sanatsal üretimi yönlendirme kapasitesi ve kurumsal dengeyi sağlama beceri-si, odak noktası olarak ele alınmıştır. Araştırma, nitel yöntemle gerçekleştirilmiş; veri topla-ma aracı olarak yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler kullanılmıştır. Görüşmeler, kurumun sanatsal ve idari süreçlerinde etkin görevler üstlenen kişilerle yapılmış; elde edilen veriler Braun ve Clarke'ın (2006) tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Kodlama ve tema oluşturma süreçleri sonucunda, sanat yönetiminin uygulamadaki karşılığına ve bu kar-şılığın yapısal, yönetsel ve kültürel dinamiklerle nasıl şekillendiğine dair bulgulara ulaşılmış-tır. Bu bağlamda çalışmada, kamuya bağlı bir kültür kurumu olan İstanbul Büyükşehir Şehir Tiyatroları'nda sanat yönetiminin nasıl işlediği; sanat yöneticisinin bürokratik yapı içe-risinde hangi sorumluluklar, sınırlar ve gerilimlerle karşı karşıya kaldığı ortaya konmuştur. Kurum içindeki sanat–idare ilişkisi, karar alma süreçlerinin merkeziyetçiliği ve yaratıcı kad-ronun sürece katılımı gibi konular, tematik düzeyde değerlendirilmiştir. Moda Sahnesi ise çalışmada, kamu kurumlarına alternatif bir yapı sunan bağımsız bir tiyatro kurumu olarak ele alınmış; Şehir Tiyatroları'ndaki mevcut sanat yönetimi modelinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayan destekleyici bir örnek olarak değerlendirilmiştir. Moda Sahnesi'nin sanatçı temsiline dayalı yatay yönetim anlayışı, kamusal modelin sınırlılıklarını görünür kılmakta; sanat yöneticisinin farklı yapılar altında nasıl şekillendiğini anlamaya olanak tanımaktadır. Bu yönüyle tez, sanat yöneticisinin kültürel üretim sürecindeki çok katmanlı rolünü görünür kılmayı ve Türkiye'de sanat yönetimi literatürüne kavramsal ve uygulamalı düzey-de özgün bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Arts Management in Institutional Theatres in Turkey in the Context of the Professionalization of Art: Istanbul Metropolitan Municipality City Theaters This thesis examines the transformation of the concept of arts management in Turkey within the context of public theatre institutions, with the aim of analyzing the administrative structure of the Istanbul Metropolitan Municipality City Theaters from an arts management perspective. The study explores the managerial organization, decision-making processes, the relationship between artistic and administrative bodies, personnel policies, and the interaction with cultural policies. The position of the arts manager within this structure, their capacity to guide artistic production, and their ability to maintain institutional balance are taken as focal points. The research was conducted using a qualitative method, and data were collected through semi-structured in-depth interviews. These interviews were carried out with individuals actively involved in the artistic and administrative processes of the institution. The data obtained were analyzed using Braun and Clarke's (2006) thematic analysis method. Through the processes of coding and theme formation, findings were reached concerning the practical implementation of arts management and how it is shaped by structural, administrative, and cultural dynamics. In this context, the study reveals how arts management functions within a publicly funded cultural institution like the Istanbul Metropolitan Municipality City Theaters, and identifies the responsibilities, constraints, and tensions faced by the arts manager within a bureaucratic structure. The relationship between art and administration, the centralization of decision-making processes, and the participation of creative staff in these processes are evaluated thematically. Moda Sahnesi is included in the study as an independent theatre institution that presents an alternative to public institutions. It serves as a supportive example that contributes to a better understanding of the current arts management model in City Theaters. Moda Sahnesi's horizontal management approach based on artistic representation highlights the limitations of the public model and allows for an understanding of how the role of the arts manager is shaped under different organizational structures. In this respect, the thesis aims to make visible the multilayered role of the arts manager in the process of cultural production and to offer an original conceptual and practical contribution to the literature on arts management in Turkey.