Seyyid Mehmed Ali Mesnevî-yi Ma'nevî (401b–435a arası) (İnceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
Seyit Mehmet Ali Mesnevî-yi Ma'nevî (401b–435a pages)
  1. Tez No: 977838
  2. Yazar: NAZLI EKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Masnavi-yi Sharif, Commentary, Mehmed el-Mevlevi, Sufism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Klâsik Türk Edebiyatında Mesnevîler şüphesiz çok geniş bir yer tutmaktadır. Tercümeler ve telifler olmak üzere birçok Mesnevî türünde kaleme alınmış eserleri görülmektedir. Bu eserlerin içinde 13. yüzyılda Mevlânâ tarafından kaleme alınmış olan Mesnevî-yi Manevî üzerinde kafa yorulmuş ve şerhi yapılmaya çalışılan en önemli Mesnevî olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu itibarla şerhi bir hayli derecede çoktur. Parça ya da tamam farklı şekillerde şerhi olan Mesnevî birçok şârih tarafından şerh edilmiştir. Bizim çalışmamızda bu şerhlerden parça şeklinde yapılmış şerhlerden biridir. Mehmed el-Mevlevî'nin“Mesnevî-yi Ma'nevî”adlı Mesnevî şerhi çalışmamız“401b – 435a”varaklarını konu edinmektedir. Bu eserdeki kaleme alınanlar transkripsiyonlu metin olarak verilmiş ve üzerinde inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Masnavi undoubtedly holds a very large place in Classical Turkish Literature. There are many works written in the Masnavi genre, including translations and compilations. Among these works, the Masnavi-yi Manevi, written by Rumi in the 13th century, stands out as the most important Masnavi on which much thought has been given and commentary has been attempted. Consequently, its commentaries are quite numerous. The Masnavi, which has been commented on in various ways, either in part or in its entirety, has been annotated by many commentators. Our study is one of these commentaries, which has been compiled in parts. Our Masnavi commentary, titled“Masnavi-yi Manevi”by Mehmed al-Mevlevi, focuses on pages 401b – 435a. The texts in this work are transcribed and analyzed.