Kur'ân'da kadın-erkek iş birliğinin temelleri
Women-men cooperation in the context of Qur'an
- Tez No: 977841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Câhiliye, Erkek, İslam, Kadın, Kadın-Erkek İş Birliği, Kur'ân, Islam, Jāhiliyyah, Men, Qur'ān, Women, Women-Men Cooperation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Yaratıcı, yeryüzünde kadın ve erkek olmak üzere iki farklı cinsten oluşan insanı var etmiştir. Bu iki cinsi birbirlerinin velîleri kılmış, her ikisinin de yeryüzünde birlik, beraberlik ve iş birliği içerisinde yaşaması gerektiğini emretmiştir; fakat bazı dönem ve toplumlarda kadın ve erkek arasındaki iş birliğinin yerini rekabet almıştır. Bu çalışmanın amacı gerek Câhiliye gerekse İslamî dönem Arap toplumunda kadınerkeğin sosyal hayat ve aile içerisindeki rollerini ve aralarındaki iş birliğini incelemek, bu konulardaki yanlış veya eksik bilinen hâkim söylemlere karşı İslam'ın tutumunu ve gerçekleştirdiği düzenlemeleri tarihsel verilere dayanarak Kur'ânî bir perspektiften araştırmaktır. Araştırmada; kadın ve erkek iş birliğinin Câhiliyeden İslam'a hangi evrelerden geçtiği, bu ilişki üzerinde ne gibi tahriflerin vuku bulduğu, İslam'ın mübelliği ve uygulayıcısı olan Hz. Peygamber eliyle ne gibi ıslah ve düzenlemelerin yapıldığı, hangi uygulamaların değişiklik yapılmadan aynı şekilde devam ettirildiği, Kur'ân'ın toplumda ve ailede kadın ve erkek rolleri için yaptığı iyileştirmelerin neler olduğu gibi sorular cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, İslâm öncesi Mekke toplumunda kadın ve erkek arasındaki iş birliği anlayışını, İslâm'ın bu yapıya yönelik ıslah, ibkâ ve ilğâ temelli müdahaleleriyle karşılaştırmalı olarak ele alması açısından önemlidir. Araştırmada, dönemin tarih kaynakları ve rivâyetleri ışığında kadın ve erkeğin üstlendiği roller analiz edilmiş; bu analiz üzerinden Kur'ân'ın ortaya koyduğu ilkeler çerçevesinde İslâm'ın toplumsal yapıya getirdiği yenilikler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Creator brought humanity into existence in two distinct genders: male and female. These two were designated as mutual guardians and were commanded to live together in unity, harmony, and cooperation. However, in certain historical periods and societies, this cooperation between men and women was replaced by rivalry. This study aims to examine the roles and collaboration between men and women in both social and familial spheres during the pre-Islamic and Islamic periods of Arab society, and to investigate Islam's response to dominant narratives-often misunderstood or distorted-based on historical evidence and from a Qur'anic perspective. The research explores the transformation of gender cooperation from Jāhiliyyah to Islam, identifies distortions that affected this relationship, and analyzes the reforms, preservations, and abrogations implemented by the Prophet, the messenger and executor of Islam. It further examines which pre-Islamic practices were continued without alteration and what improvements the Qur'an introduced regarding gender roles within family and society. This study is particularly significant in its comparative analysis of pre-Islamic Meccan understandings of male-female cooperation alongside Islamic reforms. It utilizes historical sources and transmitted reports to analyze the roles undertaken by men and women in that period and, through this lens, identifies the innovations brought by Islam in light of Qur'anic principles. The findings reveal that Islam rejects genderbased discrimination in favor of justice and promotes cooperation between men and women not only within the family structure but also in social and moral spheres.