Gülzar-ı Hakikat II. cilt (Metin-inceleme)
Gülzar-ı Hakikat volume II (Text-review)
- Tez No: 977844
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fazlullah Rahîmî, Gülzâr-ı Hakîkat, Filozofi düşünce, Fazlullah Rahîmî, Gülzâr-ı Hakîkat, Philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Klasik Türk Edebiyatı kapsamında, tasavvufî düşünceyi ele alan Gülzâr-ı Hakîkat, tasavvufî öğretileri sadece teorik bir çerçevede aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda bu bilgileri halkın anlayabileceği bir dil ve yöntemle öğretici ve rehberlik edici bir metin olarak öne çıkar. Şârih çalışma konumuz olan ikinci ciltte de bu temel anlayış üzerinden hareket eder. Mesnevî'deki öykülerin yorumları ara başlıklar ile okuyucuya farklı bir pencereden aktarılır. Gülzâr-ı Hakîkat'in bütünü hakkında sınırlı çalışmalar bulunmasına rağmen, ikinci cilt üzerine akademik bir çalışma yapılmamıştır. Bu durum, çalışmanın özgünlük düzeyini artırmakta ve alana katkı sağlama kapasitesini güçlendirmektedir. İkinci ciltte Mesnevî'den alınan 36 öykünün şerhi yapılmış, ancak müellif meşrebine uygun düştüğü için, Hz. Ali ile ilgili öykünün yorumunda on iki imam inancını da konuya ekleyerek teoride yorum sapması olarak adlandırılan bilinçli bir konu dışına çıkma tavrı gösterir. Araştırmamız, Klasik Türk Edebiyatı metinlerinde halkı muhatap alan tasavvufî söylemin anlaşılmasına katkı sağlamayı; ayrıca Gülzâr-ı Hakîkat'in edebî, kültürel ve dinî yönlerini derinlemesine analiz ederek hem edebiyat hem de tasavvuf alanında yapılacak yeni çalışmalara zemin hazırlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of Classical Turkish Literature, Gülzâr-ı Hakîkat, which deals with Sufi thought, not only conveys Sufi teachings within a theoretical framework but also stands out as an instructive and guiding text by presenting this knowledge in a language and method comprehensible to the public. The second volume, which constitutes the subject of our study, proceeds on the basis of this fundamental understanding. The commentaries on the stories from the Mathnawī are presented to the reader through subheadings, offering a different perspective. Although there are limited studies on the entirety of Gülzâr-ı Hakîkat, no academic work has been carried out specifically on the second volume. This circumstance enhances the originality of the study and strengthens its potential contribution to the field. In the second volume, thirty-six stories taken from the Mathnawī are annotated; however, in the commentary on the story concerning ʿAlī, the author—due to his own intellectual disposition—deliberately extends beyond the subject by incorporating the belief in the Twelve Imams, which may be regarded in theory as a deviation in commentary. Our research aims to contribute to the understanding of Sufi discourse that addresses the public in Classical Turkish literary texts; furthermore, by conducting an in-depth analysis of the literary, cultural, and religious dimensions of Gülzâr-ı Hakîkat, it seeks to lay a foundation for future studies in both literature and Sufism.