614 numaralı ayniyat defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of ayniyat register no.614
- Tez No: 977843
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayniyat Defterleri, Osmanlı Devleti, Osmanlı arşivi, Rusya, Ayniyat Registers, Ottoman State, Ottoman archive, Russia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti kurulduğu günden itibaren arşivcilik çalışmalarına önem vermiştir. Arşiv belgeleri o dönemi anlamamızı sağlayan en önemli kaynakların başında gelmektedir. Ayniyat Defterleri sadaretten diğer devlet dairelerine, kazalara ve vilayetlere gönderilen yazıların aynen kaydedildiği defterlerdir. Bâb-ı Âlî Evrak Odası fonunda yer alan Ayniyat Deft-erleri, Osmanlı Arşivi'nde 595 genel numarası ile kayıtlıdır. Ayniyat Defterleri kataloğun-da halihazırda 1.717 adet kayıtlı defter bulunmaktadır. H. 1228-1320 (M. 1812-1903) yılları arasını kapsayan bu defterler; idari, mülki, hukuki, askeri, mâli vb. pek çok konuyu ihtiva etmektedir. Ayniyat Defterleri, dört grup şeklinde tasnif edilmiştir. Tezin konusunu oluşturan 614 Numaralı Ayniyat Defteri Osmanlı-Rus Savaşı'nı konu alan yedi defterden (612-618) üçüncüsüdür. H.1245-M.1829 yılını kapsamaktadır. Bu çalışmada 614 numaralı Ayniyat Defterinde bulunan belgelerin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yer almaktadır. 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşını konu alan 614 numaralı Ayniyat defterinde, yeni kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusuna asker temininden, askerlerin iaşe, silah ve mühimmat durumlarına, savaşın gider-lerinin karşılanmasından, askerden kaçan veya eşkıyalık faaliyetlerinde bulunanların du-rumlarına kadar bir çok konuda belge yer almaktadır. Bu belgeler günümüz türkçesine çevrilerek tarih araştırmalarına veri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since its establishment, the Ottoman Empire has attached great importance to archival work. Archival documents are among the most important sources that help us understand that period. Ayniyat Registers are books in which copies of correspondences sent from the Grand Vizierate (Sadaret) to other state departments, districts (kazas), and provinces (vila-yets) were recorded verbatim. The Ayniyat Registers, located within the Bâb-ı Âlî Archi-ves Department fund, are cataloged under the general number 595 in the Ottoman Archi-ves. Currently, there are 1,717 registers listed in the Ayniyat Registers Catalog. These re-gisters cover the years H. 1228–1320 (A.D. 1812–1903) and contain documents on a wide range of subjects including administrative, civil, legal, military, and financial matters. The Ayniyat Registers are classified into four groups. The focus of this thesis is the 614th Ay-niyat Register, which is the third of seven registers (numbers 612–618) dealing with the Ottoman-Russian War. It covers the year H. 1245 (A.D. 1829). This study includes the transcription and evaluation of the documents found in the 614th Ayniyat Register. This register, which pertains to the 1828–1829 Ottoman-Russian War, contains numerous documents on topics such as the recruitment of soldiers for the newly established Asakir-i Mansure-i Muhammediye army, the provisioning, weapons and am-munition status of the soldiers, the funding of war expenses, and the handling of issues related to deserters or those engaged in banditry. These documents were traslated into mo-dern Turkish and provided data for historical research.