Teknoloji kullanımına yönelik öğretim elemanlarının görüşleri: Türkiye Ve Endonezya örneği
Teaching staff views on the use of technology case study of Türkiye and Indonesıa
  1. Tez No: 977847
  2. Yazar: MUHAMMAD YUSUF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OĞUZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Öğretim elemanı görüşleri, Yükseköğretim, Türkiye, Endonezya, Educational technology, Academic opinions, Higher education, Turkey, Indonesia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Endonezyadaki öğretim elemanlarının teknoloji entegrasyonuna ilişkin algılarını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda yükseköğretimde teknoloji kullanımına yönelik iki ülke arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirlemek hedeflenmiştir. Araştırmada, nitel desenlerden durum çalışması yaklaşımı benimsenmiştir. Çalışmanın katılımcı grubunu, Türkiye ve Endonezya'daki üniversitelerde sınıf eğitimi alanında ders veren öğretim elemanları oluşturmaktadır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır ve betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, Türkiye ve Endonezya'daki öğretim elemanıları eğitim teknolojilerine, özellikle de kaliteyi, verimliliği ve öğrenmeye erişimi artırma potansiyeline sahip olması açısından olumlu yaklaşmaktadır. Bununla birlikte, teknoloji halen geleneksel öğretim yöntemlerinin yerini alan bir unsurdan ziyade, bu yöntemleri destekleyen tamamlayıcı bir araç olarak değerlendirilmektedir. Eğitim olanakları ve altyapı gibi etkenler teknoloji entegrasyonunu kolaylaştırıcı faktörler arasında yer alırken; teknik yetersizlikler ve kurumsal hazırlık eksiklikleri dijital dönüşüm sürecinin önündeki başlıca engeller olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, yükseköğretim kurumlarının dijital altyapıyı güçlendirmesi, öğretim elemanlarına yönelik mesleki gelişim olanakları sunması ve tüm bölgelerde teknolojiye eşit erişimi sağlaması gerekmektedir. Ayrıca, eğitimde insani değerleri koruyabilmek adına, teknoloji ile insan etkileşimini dengeleyen pedagojik yaklaşımların benimsenmesi ve dijital dönüşüm sürecini kapsayıcı ve sürdürülebilir kılacak politikaların teşvik edilmesi önem arz etmektedir. Türkiye ve Endonezya'daki öğretim elemanları genel olarak eğitim teknolojilerine olumlu bakmaktadır, ancak bu teknolojilerin uygulanması, özellikle Türkiye'de sınırlı altyapı, finansman ve sürekli eğitim ihtiyacı nedeniyle hala kısıtlıdır. Öğretim elemanları tarafından teknoloji, insan etkileşimine dayalı geleneksel öğretim yöntemlerini güçlendiren bir tamamlayıcı olarak görülmektedir. Bu nedenle, her iki ülkede de yükseköğretimin dijital dönüşümünü teşvik etmek için dijital altyapı yatırımlarının artırılması, sürdürülebilir hizmet içi eğitimlerinin geliştirilmesi, finansal destek ve gerçekçi uygulama stratejileriyle uyumlu politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore academics' perceptions of technology integration, analyze the similarities and differences between Turkey and Indonesia. This study employed a qualitative case study approach. The sample consisted of academics teaching in the field of classroom education at universities in Turkey and Indonesia. The sample was selected using purposive sampling to reflect the relevant characteristics of the population. Data were collected using a semi-structured interview form. According to the study's findings, academics in Turkey and Indonesia have a positive attitude toward educational technology, particularly regarding its potential to improve the quality, efficiency, and accessibility of learning. However, technology is still viewed as a complementary tool that supports rather than replaces traditional teaching methods. Although factors such as educational facilities and infrastructure facilitate the integration of technology, technical limitations and a lack of institutional preparedness remain major barriers to the digital transformation process. In this context, higher education institutions need to strengthen digital infrastructure, provide professional development opportunities for academic staff, and ensure equal access to technology across all regions. Furthermore, to preserve human values in education, it is important to adopt pedagogical approaches that balance human interaction with technology and to promote policies that ensure the digital transformation process is inclusive and sustainable. Academics in Turkey and Indonesia generally support the use of educational technology, but its implementation is still hindered by limited infrastructure, funding constraints, and the need for ongoing training, particularly in Turkey. Technology is perceived as a complement that enhances traditional teaching methods based on human interaction. Therefore, it is recommended to increase investment in digital infrastructure, develop sustainable training programs for lecturers, provide financial support, and formulate policies aligned with realistic implementation strategies to advance the digital transformation of higher education in both countries.