İngilizce öğretmen adaylarının ingilizce öğretiminde yapay zekâ kullanımına yönelik davranışsal niyetleri ve görüşleri
Pre-service english teachers' behavioral intentions and opinions related to the use of artificial intelligence in english teaching
- Tez No: 977848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN SÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Mesleki deneyim, İngilizce dersi, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Candidate teachers, Professional experience, English lessons, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, İngilizce öğretmenliği lisans programında öğrenim gören 4. sınıf öğretmen adaylarının, İngilizce öğretiminde yapay zekâ teknolojilerinin kullanı-mına yönelik davranışsal niyetlerini belirlemeyi, bu teknolojilere ilişkin bilgi düzeyle-rini ve farkındalıklarını ortaya koymayı, ayrıca yapay zekâya ilişkin görüş ve deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada yürütül-düğü karma araştırma yöntemlerinden birleştirme (çeşitleme) deseni kullanılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel veriler ayrı şekilde toplanıp analiz edilmiş ve ardından so-nuçlar birleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir ilinde bulunan bir devlet üniversitenin eğitim fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümünde okuyan 30 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Eğitim teknolojileri kullanım düzeyi belirleme formu ve davranışsal niyet ölçeği betimsel ve temel istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilirken yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen veriler içerik analiz yön-temi ile analiz edilmiştir. Bulgular: İngilizce öğretmen adaylarının bilgi teknolojileri kullanım durumla-rının yüksek olduğu, yapay zekâ bilgi ve kullanım durumlarının ise yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. İngilizce öğretmen adaylarının yapay zekâyı mesleki alanla-rında kullanma durumlarının düşük olduğu görülmüştür. İngilizce öğretmen adayları-nın yapay zekâ kullanarak çoklu ortam içerikleri hazırlamada tecrübe sahibi olmadık-ları ancak yapay zekânın bu amaçla kullanılabileceği yönünde yüksek düzeyde bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir. İngilizce öğretmen adayları okul ortamında yapay zekânın etkili kullanımı konusunda destekleyici koşulları yetersiz buldukları ifade etmişlerdir. İngilizce öğretmen adaylarının yapay zekâyı mesleki amaçla kullandıklarında özellikle ders planı, sınıf etkinliği gibi içerikler oluşturmak için yapay zekâya yöneldikleri görülmüştür. İngilizce öğretmen adayları fikir bulmakta, doğru yönergeyi oluşturmakta zorlandıklarında yapay zekâyı pratik bir çözüm olarak gördükleri tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmen adayları yapay zekâyı mesleki olarak ihtiyaç duydukları düzeyde kullanabilir konuma getirmek istediklerini ifade etmişlerdir. İngilizce öğret-men adayları yapay zekanın öğretimin kalitesini ve verimini arttırmada faydalı oldu-ğunu düşünürken kültürel olarak uygun olmayan içerikler ile karşılaştıklarını belirt-mişlerdir. Yapay zekâ uygulamalarını kullanırken kota sınırı, ücretli kullanım gibi mali engellerle karşılaşılması bu uygulamalardan yararlanılmasını zorlaştırmaktadır. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda İngilizce öğretmen adaylarının yapay zekâ kullanımı konusunda bilgi, beceri ve deneyimleri arttıkça, İngilizce öğretiminde yapay zekâdan faydalanmaya yönelik olumlu fikirler kazandıkları tespit edilmiştir. İngilizce öğretmen adaylarının yapay zekâ uygulamalarına dair ihtiyaç duydukları bil-gi, beceri ve deneyimleri kazanmak için daha çok fırsata ulaşabilmek istedikleri sonu-cuna varılmıştır. Öğretmen adaylarının İngilizce öğretiminde yapay zekâyı kullana-bilmeleri için yapay zekâ eğitimi ve rehberliği gibi fırsatların yaygınlaştırılması, ya-pay zekânın kültürümüze daha uygun içerikler üretebilmesi konusunda gerekli ulusal adımların atılması, öğretmenler arasında yapay zekânın özel eğitim versiyonlarının kullanımının teşvik edilmesi ve yapay zekâya erişimde kota sınırı gibi mali engellerin ortadan kaldırılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine behavioral intentions, to re-veal the level of knowledge and awareness, and to identify the opinions and experiences of pre-service teachers studying in the fourth year of English language teaching program, about artificial intelligence technologies that can be used in English lan-guage teaching. Method: In the study, a convergent mixed method design, in which qualitative and quantitative research methods are conducted, was used. Quantitative and qualitative data were collected and analyzed separately and then the results were combined. The study group consisted of 30 pre-service teachers studying in the department of English language teaching at the faculty of education of a state university in Eskişehir province. While the educational technology usage level determination form and behavioral purpose scale were analyzed using descriptive and basic statistical methods, the data obtained through semi-structured qualitative interview form were analyzed by content analysis method. Results: It was observed that pre-service English language teachers' use of in-formation technologies is high, while their knowledge and use of artificial intelligence is not at a sufficient level. It was observed that the pre-service English teachers' pro-fessional use of artificial intelligence is low. It was determined that pre-service English teachers do not have experience in preparing multimedia content using artificial intelligence, but they have a high level of knowledge that artificial intelligence can be used for this purpose. It was stated that the pre-service English teachers found the supportive conditions for the effective use of artificial intelligence in the school environ-ment inadequate. It was observed that when pre-service English teachers use artificial intelligence for professional purposes, they especially turn to artificial intelligence to create content such as lesson plans and classroom activities. It was determined that pre-service English teachers consider artificial intelligence as a practical solution when they have difficulty in finding ideas and creating the right instruction. In addition, the pre-service teachers expressed that they would like to be able to use artificial intelligence at the level they need professionally. While pre-service English teachers think that artificial intelligence is useful in increasing the quality and efficiency of teaching, they stated that they encountered culturally inappropriate content. Facing financial barriers such as quota limits and paid versions while using artificial intelli-gence applications makes it difficult to benefit from these applications. Conclusion and Suggestions: As a result of the study, it was found that as the pre-service EFL teachers' knowledge, skills, and experience in the use of artificial intelligence increased, they gained positive ideas about using artificial intelligence in English language teaching. It was concluded that pre-service EFL teachers would like to have more opportunities to increase their knowledge, skills, and experiences they need about artificial intelligence applications. In order for pre-service teachers to be able to use artificial intelligence in English language teaching increasing opportunities such as artificial intelligence training and mentoring, taking the necessary national steps to enable artificial intelligence to produce content that is more culturally relevant, promoting the use of specialized educational versions of artificial intelligence among teachers and eliminating financial barriers such as quota limits on access to artificial intelligence would be beneficial.