Sosyal medya platformu seçiminde AHP (Analitik hiyerarşi süreci) analizi uygulaması: Nicel ve nitel yaklaşımlar
Application of the analytic hierarchy process (AHP) in social media platform selection: Quantitative and qualitative approaches
  1. Tez No: 977882
  2. Yazar: ABBASALİ KHUDAZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHİLE ASKERBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Reklamcılığı, Dijital Pazarlama, Tüketici Davranışı, Marka Bilinirliği, Social Media Advertising, Digital Marketing, Consumer Behavior, Brand Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen dijital teknolojiler, geleneksel pazarlama anlayışını köklü bir biçimde dönüştürmüş ve sosyal medya platformlarını modern reklamcılığın vazgeçilmez bir parçası hâline getirmiştir. Bu bağlamda, sosyal medya reklamcılığı; işletmelerin hedef kitlelerine doğrudan ulaşabilmesi, etkileşim kurabilmesi ve marka bilinirliğini artırabilmesi açısından stratejik bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, sosyal medya reklamcılığının işletmelerin pazarlama stratejilerindeki yerini kavramsal ve kuramsal çerçevede incelemek, bu alandaki mevcut literatürü analiz ederek sosyal medya reklamlarının tüketici davranışları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Araştırmada yalnızca literatür taraması yöntemi kullanılmış olup, ulusal ve uluslararası düzeyde yayımlanmış akademik çalışmalar, sektör raporları ve güncel dijital kaynaklar incelenmiştir. Çalışma kapsamında sosyal medya platformları üzerinden yürütülen reklam faaliyetlerinin marka bilinirliği, müşteri sadakati ve satın alma karar süreci üzerindeki etkileri teorik düzeyde ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, sosyal medya reklamcılığının özellikle genç ve dijitalleşmeye açık kitleler üzerinde etkili bir pazarlama aracı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tez, sosyal medya reklamcılığı alanında yapılmış önceki araştırmaların derlenmesi yoluyla literatüre katkı sunmayı ve işletmelerin dijital pazarlama stratejilerini daha etkili planlamalarına zemin hazırlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, çalışma sonucunda gelecekte yapılacak ampirik araştırmalar için önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The advancement of digital technologies has profoundly transformed traditional marketing approaches and has positioned social media platforms as indispensable tools in contemporary advertising. In this context, social media advertising plays a strategically significant role in enabling businesses to reach target audiences directly, enhance interaction, and increase brand awareness. The primary aim of this study is to examine the role of social media advertising in business marketing strategies within a conceptual and theoretical framework, and to analyze existing literature to evaluate the impact of social media advertisements on consumer behavior. This research was conducted solely through the literature review method. National and international academic publications, industry reports, and up-to-date digital resources were examined. The study theoretically discusses the effects of advertising activities carried out on social media platforms on brand awareness, customer loyalty, and the consumer decision-making process. The findings indicate that social media advertising is a particularly effective marketing tool for younger and digitally engaged audiences. This thesis aims to contribute to the academic literature by synthesizing previous studies on social media advertising and to provide a foundation for businesses to plan their digital marketing strategies more effectively. Additionally, recommendations for future empirical research are presented in light of the findings.