6 Şubat depremine depremzedelerin atfettiği anlam ve din
The meaning attributed to the February 6 earthquake by earthquake victims and religion
  1. Tez No: 977881
  2. Yazar: AYŞENUR SEHER KAPANŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED NAİM NAİMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Din psikolojisi, Earthquake, Psychology of religion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreme maruz kalan ve Karabük iline göç eden bireylerin, yaşadıkları afeti nasıl anlamlandırdıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ulaşılan sonuçlar, benzer deneyimlere sahip bireylerin anlam dünyasına ışık tutması açısından önemli ve değerlidir. Nitel bir yaklaşımla ele alınan araştırmada yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla elde edilen veriler, depremzedelerin yaşadıkları felaketi bireysel, dini ve kültürel bağlamda farklı biçimlerde yorumladıklarını göstermektedir. Katılımcılar depreme; ilahi bir imtihan veya ceza, doğal bir olay, insan eliyle gerçekleşmiş bir felaket ya da hem dini hem de bilimsel açıklamalarla harmanlanan bir deneyim olarak anlam yüklemişlerdir. Anlamlandırma süreçleri, bireylerin başa çıkma mekanizmalarını ve dini pratiklere yönelimlerini doğrudan etkilemiştir. Deprem sonrası kimi bireylerde tevekkül ve teslimiyet duyguları güçlenirken, bazı katılımcılar Tanrı'nın adaleti ve kötülük kavramı üzerine felsefi sorgulamalara yönelmiştir. Araştırma bulguları, afetlerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda manevi ve varoluşsal boyutta da derin etkiler bıraktığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how individuals who were exposed to the earthquake centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023, and subsequently migrated to the province of Karabük, make sense of the disaster they experienced. The findings are significant and valuable in shedding light on the world of meaning of individuals with similar experiences. Conducted using a qualitative approach, the study utilized semi-structured interviews to collect data, which revealed that survivors interpreted the disaster in various ways within individual, religious, and cultural contexts. Participants attributed meaning to the earthquake as a divine test or punishment, a natural event, a man-made disaster, or as an experience shaped by both religious and scientific explanations. These meaning-making processes directly influenced their coping mechanisms and their orientation toward religious practices. While some individuals developed stronger feelings of submission and trust in divine will after the earthquake, others engaged in philosophical inquiries about divine justice and the concept of evil. The findings of the study reveal that disasters leave profound impacts not only physically but also spiritually and existentially.