Essays on natural resources and international trade
Doğal kaynaklar ve uluslararası ticaret üzerine makaleler
- Tez No: 977884
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Ekonometri, Uluslararası Ticaret, Economics, Econometrics, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Doğal kaynak laneti, Küresel değer zincirleri, Uluslararası ticaret, Naturel resource curse, Global value chains, International trade
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, küresel değer zincirleri (KDZ) ile ilgili üç makale sunulmaktadır. İlk makale, tarımsal KDZ'lere katılımın imalat sektöründeki büyümeyi yavaşlatıp yavaşlatmadığını araştırmaktadır. Hollanda hastalığı perspektifinden bakıldığında, tarım KDZ'lerine daha yüksek katılım imalat sektöründeki büyümeyi yavaşlatabilmektedir. Temel sabit etkiler tahminlerimiz, tarım, bitkisel üretim ve hayvancılık sektörlerinde ileri KDZ entegrasyonunun imalat büyümesini desteklediğini göstermektedir. Bu makale ayrıca, ülkelerin gelir düzeyinin tarımsal KDZ'lerin imalat üzerindeki etkisini değiştirip değiştirmediğini incelemektedir. Gelişmekte olan ülkelerde tarım, bitkisel üretim ve hayvancılıkta ileri katılım imalat büyümesini artırmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerde hayvancılıkta ileri katılım ve bitkisel üretimde geri katılım, imalat sektörü üzerinde önemli ölçüde olumsuz bir etkiye sahiptir. Ayrıca, bu makale, imalatın kaynak bağımlılığının bu ilişkide etkili olup olmadığını da test etmektedir. Ampirik bulgular, tarım, bitkisel üretim ve hayvancılıkta ileri katılımın kaynak bazlı imalat sektörlerinde büyümeyi teşvik ettiğini göstermektedir. İkinci makale, enerji KDZ katılımının sektörel katma değer büyümesi üzerindeki etkisini incelemektedir. Enerji küresel değer zincirlerine derin katılım, maliyet tasarrufları, teknolojik yayılmalar ve geriye ve ileriye doğru bağlantılar yoluyla daha geniş pazar erişimi sağlayabilir; ancak aynı entegrasyon, endüstrileri kaynak lanetine de maruz bırakabilir. Ampirik sonuçlar, ham petrol ve doğal gazdaki geri katılım, tüm sektörlerde katma değer büyümesini baskılamaktadır. Buna karşılık, toplam enerji, kömür ve ham petroldeki ileri katılım, imalat ve hizmetler sektörlerinde katma değer artışını desteklemektedir. Ampirik sonuçlar ayrıca, enerji KDZ'lerinin etkisinin sektörel farklılıklara, katılım yönüne ve enerji kaynağının türüne bağlı olduğunu da göstermektedir. Son makale ise, KDZ katılımının tarım, madencilik ve imalat sektörlerinde ekonomik yükselme (upgrading) üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Bu üç sektör, kaynak açısından zengin ve gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda istihdamı, büyümeyi ve ihracat gelirlerini desteklemektedir. Bu nedenle, bu sektörlerin yükseltme görünümlerini anlamak esastır. Ampirik bulgular, KDZ katılımının tüm sektörlerde hem ürün hem de süreç yükselmesinde önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu makale ayrıca MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinin ekonomik yükselme potansiyelini de incelemektedir. MENA bölgesi, hem kaynak zengini hem de kalkınma arayan ikili kimliği göz önüne alındığında, bu dinamikleri incelemek için özellikle alakalı bir bağlam sunmaktadır. Bol doğal kaynaklarına ve stratejik ticaret konumuna rağmen, bölge uzun zamandır kaynak zenginliğini geniş tabanlı endüstriyel yükseltmeye dönüştürmede zorluklarla karşı karşıyadır. MENA bölgesinde, KDZ'ye hem ileri hem de geri katılım, tarım sektöründe süreç ve ürün yükselmesini anlamlı ve olumlu biçimde desteklemektedir. GVC katılımı madencilik ve imalatta ürün iyileştirmesine yol açsa da, süreç iyileştirmesini artırmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents three essays related to global value chains. The first essay investigates whether participation in agricultural GVCs leads to slower growth in manufacturing. From Dutch disease perspective, higher agricultural GVC participation could lead to slower growth in manufacturing. Our baseline fixed effects estimations indicate that forward GVC integration in agriculture, crop cultivation and animal production support manufacturing growth. This essay further explores whether the income level of countries influences the impact of agricultural GVCs on manufacturing growth. Forward participation in agriculture, crop cultivation, and animal production in developing countries increases manufacturing growth. However, in developed countries, forward participation in animal production and backward participation in crop cultivation have a substantial negative impact on manufacturing growth. Furthermore, this essay tests resource reliance in manufacturing matters. The empirical findings reveal that forward participation in agriculture, crop cultivation, and animal production stimulates growth in resource-based manufacturing. The second essay investigates the impact of energy GVC participation on sectoral value-added growth. Deeper participation in energy GVCs can deliver cost savings, technological spillovers, and wider market access through backward and forward linkages; however, the same integration may also expose industries to the resource curse. The empirical results indicate that backward participation in crude oil and natural gas crowds out value-added growth across all sectors. In contrast, forward participation in total energy, coal, and crude oil promotes value-added growth in manufacturing and services. The empirical results also imply that the impact of energy GVCs depends on the sectoral heterogeneity, the direction of GVC participation, and the types of energy sources. The final essay addresses how GVC participation influences economic upgrading in agriculture, mining and manufacturing. These three sectors anchor employment, growth and export earnings in most resource-rich and developing economies. Therefore, understanding their upgrading prospects is pivotal. The empirical findings indicate that GVC participation plays a pivotal role in both product and process upgrading across all industries. This essay also investigates economic upgrading prospects of MENA region. The MENA region presents a particularly relevant context for examining these dynamics, given its dual identity as both resource-rich and development-seeking. Despite its abundant natural endowments and strategic trade position, the region has long faced challenges in translating resource wealth into broad-based industrial upgrading. Our empirical results indicate that both types of GVC participation significantly and positively contribute to process and product upgrading in agriculture for MENA region. Although GVC participation leads to product upgrading in the mining and manufacturing, it does not enhance process upgrading.