Kırsal kalkınmada lojistik köyün stratejik önemi“Denizli-Kaklık Lojistik Köyü üzerine bir inceleme”
Strategic importance of logistics village in rural development“A study on Denizli-Kaklık Logistics Village”
  1. Tez No: 977954
  2. Yazar: GÜLŞAH USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, Ekonomik kalkınma, Sürdürülebilir kalkınma, Yerel kalkınma, Regional development, Economic development, Sustainable development, Local development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Lojistik, bir ülkenin üretim faaliyetlerinin süreklilik göstermesi açısından oldukça önemli bir faaliyetler bütünüdür. Lojistik köy ve lojistik merkezler lojistik faaliyetlerde çok önemli tesislerdir. Bu çalışmada lojistik köylerin performansının ölçülmesi amacıyla beş kriterli bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçek oluşturulması için öncesinde pilot çalışma gerçekleştirilmiş, Gerekli olan tüm geçerlilik, güvenilirlik analizleri, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri IBM SPSS 25 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda ölçeğin kullanılmasının uygun olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen ölçek, belirlenen beş lojistik merkezin yetkilisi tarafından yanıtlanmış, görüşmeler sağlanmıştır. Görüşme verileri ikincil verilerle desteklenmiştir, her bir merkez için çıkarım ve önerilerde bulunulmuştur. Çalışmanın sonunda Kaklık Lojistik Köy' ünde antrepo ve depo hizmetlerinin verilmemesi ve elleçleme yapılamadığından dolayı atıl kapasitede kaldığı tespit edilmiş, potansiyel yatırımların da hem söz konusu eksikliklerden hem de yüksek fiyat politikalarından kaynaklanan maliyetlerden ötürü diğer özel teşebbüs ya da terminalleri tercih ettiği sonucuna varılmıştır. Kaklık Lojistik Köyü' nün etkin işlemesi ve gerekli üretim tesislerine bağlantılarının gerçekleşmesi durumunda bölgede ve kırsal kesimde sosyo- ekonomik anlamda gelişme göstereceği saptanmış olup Kaklık Lojistik Köyü' nün kırsal kalkınma sürecinde önemli bir stratejik işlevi olduğu görüşlerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Logistics is a crucial set of activities for ensuring the continuity of a country's production activities. Logistics villages and logistics centers are crucial facilities in logistics activities. In this study, a five-criteria scale was developed to measure the performance of logistics villages. A pilot study was conducted before developing the scale, and all necessary validity, reliability, exploratory, and confirmatory factor analyses were conducted using the IBM SPSS 25 package program. The analyses determined that the scale was suitable for use. The resulting scale was answered by representatives of the five selected logistics centers, and interviews were conducted. The interview data was supplemented with secondary data, and conclusions and recommendations were made for each center. The study concluded that Kaklık Logistics Village remained idle due to the lack of warehouse and storage services and the lack of handling. Potential investors were drawn to other private enterprises or terminals due to both these shortcomings and the costs associated with high pricing policies. It has been determined that if the Kaklık Logistics Village operates effectively and is connected to the necessary production facilities, it will lead to socio-economic development in the region and rural areas, and it has been concluded that the Kaklık Logistics Village has an important strategic function in the rural development process.