Farklı kompost uygulamalarının silajlık mısır bitkisindenyem ve biyogaz üretimine etkisi
Effects of different compost applications on forage and biogas production from silage maize
- Tez No: 977955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP İRFAN NAZLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kompost, silajlık mısır, yem kalitesi, biyogaz, sürdürülebilir tarım, Compost, silage maize, forage quality, biogas, sustainable agriculture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Çukurova koşullarında farklı kompost ve azot dozu uygulamalarının silajlık mısır (Zea mays L.) bitkisinden yem ve biyogaz üretimine etkilerini araştırmak amacıyla inorganik azotlu gübre (N) uygulamaları ana parselleri (0, 7.5, 15, 22.5 ve 30 kg/da), kompost (K) uygulamaları (0, 250, 500, 750 ve 1000 kg/da) ise alt parselleri oluşturacak şekilde bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada en yüksek yeşil ot verimi (5499.4 kg/da) N22.5 x K1000, en düşük değer (3011.0 kg/da) ise N0 x K0 interaksiyonundan elde edilirken, en yüksek kuru madde verimi (1770.4 kg/da) N22.5 x K250, en düşük değer ise (993.6 kg/da) N0 x K0 interaksiyonundan elde edilmiştir. Bununla birlikte, en yüksek ham protein oranı (%7.18) N0 x K0 interaksiyonunda tespit edilirken, onu önemsiz farklarla N22.5 x K0 (%7.17), N22.5 x K250 (%7.06), N0 x K1000 (%6.96), N30 x K0 (%6.90) ve N15 x K0 (%6.78) interaksiyonları izlemiş, en düşük değer (%5.26) ise N30 x K500 interaksiyonunda tespit edilmiştir. Çalışmada en yüksek ADF oranı (%32.89) N0 x K500 interaksiyonunda saptanmış, onu önemsiz farkla N30 x K750 (%32.15) interaksiyonu izlemiş,en düşük değer (%20.66) ise N15 x K1000 interaksiyonunda tespit edilmiştir. Diğer taraftan, en yüksek NDF oranı (%54.07) N30 x K750 interaksiyonundan elde edilmekle birlikte, onu önemsiz farkla N0 x K0 (%52.15) interaksiyonu izlemiştir. En düşük değer (%37.59) ise N15 x K1000 interaksiyonundan elde edilmiştir. Araştırmada en yüksek nispi yem değeri (180.17) N15 x K1000, en düşük değer (109.86) ise N30 x K750 interaksiyonunda saptanmıştır. En yüksek metan verimi (470.26 m3/da) N15 x K500 interaksiyonundan, en düşük değer (253.47 m3/da) ise N7.5 x K0 interaksiyonundan elde edilmiştir. Sonuç olarak, Çukurova koşullarında silajlık mısırdan sürdürülebilir yem ve biyogaz üretimi için N22.5 inorganik azot dozunun orta düzeyde kompost (K500) uygulamasıyla birlikte kullanılması, dengeli ve uygun bir seçenek olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Çukurova conditions in order to investigate the effects of different compost and nitrogen fertilization doses on forage and biogas production from silage maize (Zea mays L.) according to a split-plot design with 3 replications, with inorganic nitrogen fertilizer (N) doses forming the main plots (0, 7.5, 15, 22.5 and 30 kg/da) and compost (K) applications forming the sub-plots (0, 250, 500, 750 and 1000 kg/da). In the research, the highest green forage yield (5499.4 kg/da) was obtained from the N22.5 x K1000 interaction, while the lowest value (3011.0 kg/da) was obtained from the N0 x K0 interaction. In the research, the highest dry matter yield (1770.4 kg/da) was obtained from N22.5 x K250 interaction, while the lowest value (993.6 kg/da) was observed in N0 x K0 interaction. Although the highest crude protein content (7.18%) was obtained from N0 x K0 interaction, it was followed by N22.5 x K0 (7.17%), N22.5 x K250 (7.06%), N0 x K1000 (6.96%), N30 x K0 (6.90%) and N15 x K0 (6.78%) interactions with slight differences. The lowest value (5.26%) was obtained from N30 x K500 interaction. Although the highest ADF content (32.89%) was achieved with N0 x K500 interaction, it was followed by N30 x K750 (32.15%) interaction with a slight difference. The lowest value (20.66%) was obtained from N15 x K1000 interaction. While the N30 x K750 interaction exhibited the highest NDF content (54.07%) in the study, it was followed by N0 x K0 (52.15%) interaction with a slight difference. The lowest value (37.59%) was observed in N15 x K1000 interaction. The highest relative feed value (180.17) in the study was obtained from N15 x K1000 interaction and the lowest value (109.86) was obtained from N30 x K750 interaction. The N15 x K500 interaction provided the highest methane yield (470.26 m3/da) in the study, whereas the lowest value (253.47 m3/da) was observed in N7.5 x K0 interaction. In conclusion, the use of N22.5 inorganic nitrogen fertlizer dose together with moderate level compost (K500) application can be considered as a balanced and suitable option for sustainable feed and biogas production from silage corn in Çukurova conditions.