Contribution to the economic growth of foreign investment in construction sector: The case of Turkey
İnsaat sektorundeki yabancı yatırımların ülkenin ekonomik buyumesine etkisi. Turkiye örneği
  1. Tez No: 518377
  2. Yazar: SABINA AGHAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELHA ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı doğrudan yatırım, ekonomik büyüme, inşaat sektörü. Türkiye Ekonomisi, Foreign direct investment, economic growth, construction sector, Turkish Economy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İktisadi faaliyetlerin küreselleşmesi ile birlikte dünya çapında sermaye hareketleri artmıştır. Yabancı sermaye akımlarından gelişmekte olan ülkelerin aldıkları pay giderek artmaktadır. Özellikle doğrudan yabancı yatırımların kalkınma üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle gelişmekte olan ülkeler daha fazla doğrudan yabancı yatırım (DYY) çekmek için rekabet etmektedirler. Ülkeler arası sermaye hareketliliğinin büyük bölümünü oluşturan doğrudan yabancı yatırımların son yıllarda ulaştığı boyutlar tarihin en yüksek seviyelerindedir. Dünyadaki doğrudan yabancı yatırım pastasının önemli bir kısmından pay alan Türkiye için gelen yabancı sermaye, cari açığın finansmanında rol sahibi olmakta ve büyümenin lokomotifi olan yatırımları artırmaktadır. Ekonomik büyüme ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişki ev sahibi ülkeler açısından ele alınmakta ve bu ülkelere gidecek olan yatırımların bu ülkelerin kalkınması ve büyümesi için gereken tasarruf ve yatırımı sağlamanın yanında teknoloji transferi sağlayacakları ve beşeri sermaye birikimini hızlandıracakları ifade edilmektedir. Çalışmanın temel amacı, Türkiye'de inşaat sektöründeki doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme etkisini araştırmaktır. Türkiye'de inşaat sektörünün hızlandığı yıllarda GSMH'nında büyüdüğü, enflasyonun düştüğü ve istihdamın arttığı görülmektedir. Bu çalışmada genel olarak Türk inşaat sektörü ve yabancı yatırımlar incelenmiş olup, inşaat sektöründeki yabancı yatırımların Türkiye ekonomisine etkileri istatistik analizler ile belirtilmiştir. Bu nedenle afet yönetiminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İncelemesini konu alan bu çalışmada ülkemizdeki mevcut afet yönetim sisteminin nasıl olduğu, afet yönetiminde yer alan hizmet birimlerinin görev yetki ve sorumları, risk yönetimi süreci ve bu süreci kapsayan zarar azaltma ve hazırlık evrelerinin önemi, İstanbul Büyükşehir Belediyesini tehdit eden afet tehlike ve risklerinin neler olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu afet tehlike ve riskleri hakkında ne gibi önlemler alındığı sorunlarına cevaplar aranmıştır. Sonuç ve öneriler bölümünde ise çalışma boyunca ulaşılan bilgiler doğrultusunda tez çalışmasının genel bir değerlendirilmesi yapılmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde mevcut afet tehlike ve riskleri hakkında yapılan çalışmalara öneriler getirilmiş ve çalışmanın daha sonra bu konuyla ilgili yapılacak olan çalışmalara ışık tutması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
By the globalization of the economic activities, the capital movements have increased worldwide. The share that developing countries get from foreign capital flows has been gradually increasing. Now that foreign direct investments (FDI) have a positive effect especially on development, developing countries are in great competition to attract FDI. Foreign direct investments which composing important part of transnational investments has reached to peak of the history. Turkey is getting a vital proportion from world foreign direct investment pastry and also foreign direct investment which comes to Turkey, is essential to finance current deficit and contribute to investment for promoting economic growth. Relationship between economic growth and foreign direct investments has been analyzed according to host country and also foreign capital provide investments which promote economic growth and economic development through raising savings and investments for these countries. Furthermore, foreign direct investments provide technological transfers and accelerate human capital accumulation. The main purpose of this study is to analyze the effect of FDI in construction sector on economic growth of Turkish economy. It was observed that GNP increases, inflation fell and employment increased during the years when the construction sector gained speed in Turkey. Generally, the Turkish construction sector and FDI were reviewed in this thesis, effects of FDI in the construction sector to Turkey's economy is indicated by the statistical analysis.