Gender regime in pr agencies: The gap between the expectations and experiences of graduates of communication faculties
Pr ajanslarında cinsiyet rejimi: İletişim fakültesi mezunlarının beklentileri ve deneyimleri arasındaki boşluk
- Tez No: 977992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Halkla ilişkiler ajansları, Halkla ilişkiler profesyonelleri, Toplumsal cinsiyet rejimi, Toplumsal cinsiyet eşitliği, Halkla ilişkiler eğitimi, Mesleki toplumsal cinsiyet, Public relations, Public relations agencies, Public relations professionals, Gender regime, Gender equality, Public relations education, Occupational gender
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Halkla ilişkiler mesleğinin kapsamı genişledikçe toplumsal cinsiyet eşitliği ihtiyacı daha da önemli hale gelmiştir. Halkla ilişkilerin toplumsal normların şekillenmesindeki etkisi düşünüldüğünde, sektördeki toplumsal cinsiyet rejiminin daha eşitlikçi bir yapıya kavuşturulması, hem mesleğin itibarını artırabilir hem de toplumsal düzeyde olumlu değişimlere katkı sunabilir. Bu araştırma, iletişim fakültesinden yeni mezun olmuş bireylerin halkla ilişkiler ajanslarında edindikleri deneyimlerle beklentileri arasındaki örtüşme ve farklılıkları inceleyerek, bu deneyim ve beklentilerin toplumsal cinsiyet tarafından nasıl şekillendirilğini anlamayı amaçlamaktadır. Araştırmada, İstanbul'daki halkla ilişkiler ajanslarında çalışan (beş kadın beş erkek) 10 yeni mezun ile nitel yöntemle derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Araştırma bulguları, halkla ilişkiler sektöründeki toplumsal cinsiyetlendirilmiş beklentiler ile deneyimler arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Kadın katılımcılar, sektörde sayıca fazla olmalarına rağmen yöneticilik pozisyonlarına erişimde zorluk yaşamakta; görünmez kılınma, mansplaining, kılık kıyafete müdahale ve müşteri ilişkilerinde ikincil konumda kalma gibi ayrımcılık biçimlerine maruz kalmaktadır. Erkek katılımcılar ise kariyer gelişiminde bireysel yetkinliklerin etkili olduğunu düşünmekte, ancak erkek çalışanların daha ağır fiziksel iş yüküyle ve daha sert bir yönetim yaklaşımıyla karşılaştıklarını düşünmektedir. Pozitif ayrımcılığa yönelik görüşler katılımcılar arasında farklılık göstermekte; kadınlar bu uygulamaları hem güçlendirici hem de geleneksel rolleri pekiştirici olarak görürken, bazı erkekler kendileri için dezavantaj yarattığını belirtmektedir. Ayrıca, kadınlar toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele mekanizmalarının yetersizliğini daha çok sorgularken, erkeklerin bu mekanizmalara dair bilgisi sınırlıdır. Bu durum, sektörün kadınlaşmasına rağmen kadınların hâlâ yönetici pozisyonlara ulaşmada erkeklere göre daha fazla engelle karşılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As the scope of the public relations profession has expanded, the need for gender equality has become more important. Considering the impact of public relations on shaping social norms, a more egalitarian gender regime in the sector can both enhance the reputation of the profession and contribute to positive changes at the social level. This study aims to examine the overlaps and differences between the experiences and expectations of recent communication faculty graduates in public relations agencies and to understand how these experiences and expectations are shaped by gender. In the study, qualitative in-depth interviews were conducted with 10 recent graduates (five women and five men) working in public relations agencies in Istanbul. The research findings show that there are significant differences between gendered expectations and experiences in the public relations industry. Despite their large numbers in the sector, female respondents experience difficulties in accessing leadership positions and are subjected to forms of discrimination such as invisibilization, mansplaining, dress code pressures, and subordinate positioning in client relations. Male participants, on the other hand, think that individual competencies are effective in career advancement, but they think that male employees face heavier physical workload and a harsher management approach. Views on positive discrimination differ among the participants, with women seeing these practices as both empowering and reinforcing traditional roles, while some men say they create disadvantages for them. Moreover, while women are more likely to question the inadequacy of mechanisms to combat gender-based discrimination, men have limited knowledge of these mechanisms. This suggests that despite the feminization of the sector, women still face more obstacles than men in reaching managerial positions and that more inclusive policies are needed.