Bir üniversite hastanesinde çalışan sağlık personellerinin sendikal tutumlarına ilişkin ampirik bir inceleme
An empiricial study on the union attitudes of health personnel working in a university hospital
- Tez No: 978036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Memur sendikacılığı, Public servants union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık çalışanlarının varlığının başlangıcını, insanlık tarihinin başlangıç tarihiyle eş tutmak gereklidir. Tarihin her döneminde insan, sağlığı için yaşamış ve bundan dolayı da sağlıkçıya ihtiyaç duymuştur. Çok çeşitli isimlerle adlandırılmış olsalar da, amacı sağlığın devamı olan herkesi sağlıkçı kategorisine koymak mümkündür. İnsan sayısının artması ona bakacak sağlıkçı sayısında da artmayı gerektirmiştir. Artan sağlıkçı sayısı ile birlikte sağlık çalışanlarının sorunları daha yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştır. Bu sorunların çözümü noktasında ise mesleki örgütlenmeye gidilmiştir. Bu çalışmanın yapılış amacı; mesleki örgütlenmeye gidilen yolda ne gibi zorluklar çekilmiştir, bu kadar zorluklarla elde edilen haklar neden kullanılmamaktadır, sağlıkçıların mesleki örgütlenmelerine aidiyet duygusu ne düzeydedir? Araştırmada 5' li Likert Ölçeğiyle hazırlanmış iki ölçek ve demografik sorulardan oluşan bir anket uygulanmıştır. Literatür taraması sonucunda tezimizle alakalı tezler, makaleler, dergiler, kitaplar incelenmiş ve veri tekniği olarak kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda ise sendikal aidiyet duygusunun çalışanlarda gelişmediği, buna sebep olarak da sendikaların kendilerini yeterince ifade edemedikleri ve çalışanlar ile aralarında dönemsel ya da çıkarsal ilişkiler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to equate the beginning of the existence of health workers with the beginning of human history. In every period of history, human beings have lived for their health and therefore needed healthcare professionals. Although they are called by various names, it is possible to put everyone whose aim is to maintain health in the category of healthcare professionals. The increase in the number of people has necessitated an increase in the number of healthcare professionals. With the increasing number of healthcare professionals, the problems of healthcare professionals have started to be voiced more loudly. At the point of solving these problems, professional organisation has been established. The aim of this study is; what kind of difficulties have been experienced on the way to professional organisation, why the rights obtained with such difficulties are not used, what is the level of the sense of belonging of healthcare professionals to their professional organisations? In the research, a questionnaire consisting of two scales prepared with a 5-point Likert scale and demographic questions was applied. As a result of the literature review, theses, articles, journals, books related to our thesis were examined and used as data techniques. As a result of this study, it is seen that the sense of union belonging does not develop in the employees, and the reason for this is that the unions cannot express themselves sufficiently and there are periodic or interest relations between them and the employees.