Sağlık hizmet sunumunda rol alan sağlık çalışanlarının insandışılaştırma kavramı ile tıbbi hata tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the concept of dehumanization and medical error attitudes of healthcare professional
  1. Tez No: 978037
  2. Yazar: OĞULCAN ÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AMARAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Çalışanı, Hasta, İnsandışılaştırma, Tıbbi Hata Tutumu, Health, Health Worker, Patient, Dehumanization, Medical Error Attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Samsun Gazi Devlet Hastanesi ve Samsun İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde sağlık hizmet sunumunda rol alan sağlık çalışanlarının hasta ve yaralıların müdahale işlemlerinin yerine getirilmesi aşamalarında hasta ve yaralıya karşı insandışılaştırma algılarının ve tıbbi hata tutumları arasındaki ilişkinin incelenip, incelenen kavramların düzey ve boyutlarının belirlenmesi ve kurulan hipotez sonuçların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Samsun Gazi Devlet Hastanesi ve Samsun İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde görev yapmakta olan 606 sağlık personeli üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcılara demografik özelliklerine ilişkin 'Demografik Değişkenler', 'İnsandışılaştırma Ölçeği' ve 'Tıbbi Hata Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin geçerlik ve güvenilirlikleri doğrulandıktan sonra, analizler için Excell, SPSS programı ve AMOS paket programından yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma için oluşturulan modelde İnsandışılaştırma kavramının Tıbbi Hata Tutumu üzerinde %0,34 etkisi olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Araştırmanın diğer hipotezleri incelendiğinde ise İnsandışılaştırma kavramının Tıbbi Hata Tutumu üzerinde cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve yaş durumları arasında anlamlı fark olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın diğer bulguları incelendiğinde ise sağlık personelinin branş farklılığının ve çalışma süresinin İnsandışılaştırma Kavramı için bir fark oluşturmadığını lakin Tıbbi Hata Tutumları açısından anlamlı farklar oluşturduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Sağlık personelinin çalışma alanı incelendiğinde ise Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri (112) personellerinin ve Hastane personellerinin İnsandışılaştırma ve Tıbbi Hata Tutumları açısından anlamlı fark olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Bu araştırmanın İnsandışılaştırma kavramının Tıbbi Hata Tutumu ile ilişkisinin incelenmesini ve İnsandışılaştırma algısına yol açabilecek faktörler ile Tıbbi Hata Tutumuna yol açabilecek faktörlerin daha iyi anlamamızı sağlayarak çözüm önerileri geliştirilmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to examine the relationship between Decontamination perceptions and medical error attitudes of health care professionals involved in the provision of health services at Samsun Gazi State Hospital and Samsun Provincial Ambulance Service Chief Physician during the stages of performing intervention procedures for patients and injured, to determine the level and dimensions of the concepts studied and to reveal the results. Material and Method: The research was conducted on 606 medical personnel working at Samsun Gazi State Hospital and Samsun Provincial Ambulance Service Chief Medical Officer. In the research, 'Demographic Variables', 'Dehumanization Scale' and 'Medical Error Attitude Scale' were used for the demographic characteristics of the participants. After the validity and reliability of the obtained data were verified, Excell, SPSS program and AMOS package program were used for the analyses. Results: In the model created for the research, it is concluded that the concept of Dehumanization has a 0.34% effect on Medical Error Attitude. When the other hypotheses of the research were examined, it was concluded that there was no significant difference between gender, marital status, educational status and age status on the Medical Error Attitude of the concept of Dechumanization. When the other findings of the research were examined, it was found that branch differences and working time of medical personnel did not make a difference in terms of the Concept of Dehumanization, but they made significant differences in terms of Medical Error Attitudes. When the medical personnel were examined in terms of the field of study, it was found that there was a significant difference between the Pre-Hospital Emergency Medical Services (112) personnel and Hospital personnel in terms of Dehumanization and Medical Error Attitudes. Conclusions: This research Insandisilastirma the study of the relationship of the concept of medical error with an attitude, and perception factors that could lead to medical error Insandisilastirma Stance could lead to a better understanding of the factors which will assist in the development of proposals, it is considered that by providing a solution.