Hemiplejik omuz ağrısında pektoralis minör sendromunun önemi
The importance of pectoralis minor syndrome in hemiplegic shoulder pain
- Tez No: 978068
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞÇE ÖZEKLİ MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, Torasik outlet sendromu, Hemiplegia, Thoracic outlet syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hemiplejik omuz ağrısı (HOA) olan olgularda pektoralis minör (PM) kasına ultrasonografi (USG) rehberliğinde yapılan tanısal enjeksiyon testiyle pektoralis minör sendromu (PMS) varlığını araştırmak ve bu enjeksiyonların tedavideki etkinliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, hemiplejik tarafta omuz ağrısı şikâyeti ile başvuran, araştırma kriterlerini karşılayan 19 olgu dahil edildi. Olgular enjeksiyon öncesinde detaylıca değerlendirildi. Hemiplejik omuz ağrısında en sık görülen patolojinin subakromiyal sıkışma sendromu olması nedeniyle, bu olasılığı dışlamak için tüm olguların subakromiyal bursalarına USG rehberliğinde 5 ml %2'lik lidokain enjeksiyonu yapıldı. Bir saat sonra PM kasının şikâyetlere katkısını değerlendirebilmek amacıyla tüm hastaların PM kasına USG rehberliğinde 4 ml %2'lik lidokain enjeksiyonu yapıldı. Enjeksiyonlardan birer saat sonra hastaların omuz eklem hareket açıklıkları ölçüldü ve sayısal eşleştirme ölçeği (SEÖ) değerleri sorgulandı. Aynı değerlendirmeler enjeksiyon sonrası 1. hafta ve 1. ayda tekrarlandı. Bulgular: Pektoralis minör enjeksiyonu sonrası şikâyetlerinde en az %50 azalma bildiren 13 olgunun (%68,4) PM blok yanıtı pozitif bulunmuştur. Bu olguların subakromiyal bursa ve PM enjeksiyonu sonrasındaki SEÖ genel değerleri enjeksiyon öncesi ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmış ve bu anlamlılık 1. hafta ve 1. ayda korunmuştur (p<0,01). Ayrıca, subakromiyal bursa enjeksiyonu ile karşılaştırıldığında, PM enjeksiyonu sonrası SEÖ genel değerindeki 2,15±0,25 birimlik azalış, istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,001; p<0,01). Enjeksiyon öncesi ve subakromiyal bursa enjeksiyonu ile kıyaslandığında PM enjeksiyonu sonrası omuz fleksiyon hareket açıklığında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Çalışmamızda, PM kasına uygulanan enjeksiyon sonrası ağrı ve omuz fleksiyon hareket açıklığında iyileşmeler gözlenmiştir. Bulgularımız PMS'nin HOA'daki olası rolünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the presence of pectoralis minor syndrome (PMS) in patients with hemiplegic shoulder pain (HSP) using a diagnostic injection test guided by ultrasonography (US) into the pectoralis minor (PM) muscle, and to evaluate the therapeutic efficacy of these injections. Material and Methods: A total of 19 patients who presented with shoulder pain on the hemiplegic side and met the study criteria were included. All participants underwent a comprehensive assessment prior to injections. Since subacromial impingement syndrome is the most common pathology in HSP, all patients first received a subacromial bursa injection in order to rule out this potential primary pathology and evaluate the contribution of PMS. Under US guidance, 5 ml of 2% lidocaine was injected into the subacromial bursa. One hour later, 4 ml of 2% lidocaine was injected into the PM muscle, also under US guidance. Shoulder range of motion (ROM) and Numeric Rating Scale (NRS) scores were assessed one hour after each injection. At 1 week and 1 month post-injection NRS and shoulder ROM were evaluated. Results: A diagnosis of PMS was established in 13 patients (68.4%) who reported at least a 50% reduction in symptoms following the PM injection. In these patients, a statistically significant decrease in overall NRS scores was observed after both subacromial bursa and pectoralis minor injections compared to pre-injection values, and this improvement was maintained at both the first week and first month assessments (p<0.01). When compared to the subacromial bursa injection, the PM injection resulted in an additional reduction of 2.15 ± 0.25 points in overall NRS scores, which was statistically significant (p=0.001; p<0.01). A statistically significant increase in shoulder flexion ROM was also observed after PM injection compared with both pre-injection and post–subacromial bursa injection measurements (p<0.05). Conclusion: The observed reductions in pain intensity and improvements in shoulder flexion ROM following PM injection support the potential role of the pectoralis minor syndrome in the pathophysiology of hemiplegic shoulder pain.