Akut kolesistit tanılı hastalarda cerrahi dışı tedavi seçenekleri
Nonsurgical treatment options for patients diagnosed with acute cholecystitis
  1. Tez No: 978105
  2. Yazar: NİYAZİ SEFA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA ÖZYAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, Antibiyotik, Kolesistostomi, Acute cholecystitis, Antibiotics, Cholecystostomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut kolesistit biliyer sistemin en sık görülen hastalıklarından biri olup en sık sebebi safra taşlarıdır. Sistik kanalda gelişen bir obstrüksiyon sonucu oluşan inflamasyon ile başlayan sürecin tedavisi de hastanın o anki klinik durumuna göre değişebilmektedir. Önde gelen tedavi cerrahi olsa da hastanın komorbiditelerinin fazla olması, mortalite morbidite riskinin fazla olması ve hastanın o anki klinik durumu gereği cerrahi dışında tedaviler uygulanabilmektedir. Bu tedavilerden biri intravenöz (IV) antibiyoterapi vermek iken diğer seçenek ise hastaya IV antibiyoterapi verilmesine ek olarak perkütan kolesistostomi (PK) kateteri takılmasıdır. Minimal invaziv bir işlem olan PK kateteri takılması işlemi lokal anestezi ile ultrasonografi (USG) eşliğinde kolay, ucuz ve güvenilir bir yöntem olmakla birlikte henüz tam olarak hangi hastaya takılması gerektiği ile ilgili net bir konsensüs bulunmamaktadır. Biz de buradan yola çıkarak PK kateteri takılması ile ilgili bir algoritma belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2020 ile Ocak 2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma hastanesi genel cerrahi servisinde akut kolesistit tanısı ile yatan ve o başvurusu esnasında cerrahi tedavi uygulanmamış, antibiyotik tedavisi alan veya antibiyotik tedavisine ek olarak PK kateteri takılmış, 18 yaşından büyük hastalar alınmış olup 18 yaşından küçük, hastane kayıtlarına ulaşılamayan hastalar, biliyer sistemde kanıtlanmış veya takipleri sırasında biliyer malignite tanısı alan, biliyer sistemde apse olan, perfore kolesistitli olgular ve ilk başvurusu sırasında cerrahi uygulanan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalar retrospektif olarak taranmış olup toplam 135 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Sadece antibiyotik tedavisi alan hastalar grup A, antibiyotik tedavisine ek olarak PK kateteri takılmış hastalar grup B olarak gruplandırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarda yaş, Charlson Komorbidite İndeksi (CCİ), Amerikan Aneztezi Cemiyeti (ASA) skorlaması, yatış süresi, Lökosit (WBC), C-Reaktif Protein (CRP), Kan üre azotu (BUN)/kreatinin, albümin, safra kesesinin enine ve boyuna uzunlukları ve safra kesesinin duvar kalınlığı gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı ölçüde farklı izlenmiştir (p<0,05). Hastalar arasında Vücut Kitle İndeksi (VKİ), kalp tepe atımı, total ve direkt bilirubinler, Alanin aminotransferaz (ALT), Aspartat aminotransferaz (AST), Alkalen fosfataz (ALP), Gama glutamil transferaz (GGT), amilaz, lipaz, safra kesesi içerisindeki safra dansitesi gibi parametreler her iki grupta benzer şekilde izlenmiştir (p>0,05). Çalışmamızda PK kateteri takılması ile ilgili oluşturduğumuz skorlama modeli 7 parametreden oluşmakta olup her parametreye eşik değerlere göre 0-1-2 puan verilmiş olup toplam puan 0-14 arasında değişmektedir. Sonuç: Oluşturmuş olduğumuz modelde toplam 0-4 puan alan hastalara antibiyotik tedavisi verilmesini, 5-7 puan alan hastalara klinisyenin hastanın kliniğine göre karar vermesini, 8 puan ve üzeri alan hastalara ise PK kateter takılmasını önermekteyiz. Oluşturduğumuz modelin daha geniş hasta grupları içeren randomize kontrollü çalışmalarla daha da geliştirilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute cholecystitis is one of the most common diseases of the biliary system, and gallstones are the most common cause. The treatment for this process, which begins with inflammation resulting from an obstruction in the cystic duct, can vary depending on the patient's current clinical condition. While surgery is the primary treatment, nonsurgical treatments may be considered due to the patient's high comorbidities, high risk of mortality and morbidity, and current clinical condition. One of these treatments is intravenous (IV) antibiotics, while another option is the insertion of a percutaneous cholecystostomy (PC) catheter in addition to IV antibiotics. PC catheter insertion, a minimally invasive procedure performed under local anesthesia and ultrasound guidance, is easy, inexpensive, and reliable. However, there is currently no clear consensus regarding the specific patient for whom PC catheter insertion is recommended. Based on this information, we aimed to develop an algorithm for PC catheter insertion. Materials and Methods: Our study included patients over 18 years of age who were admitted to the general surgery department of Adana City Training and Research Hospital between January 2020 and January 2024 with a diagnosis of acute cholecystitis. Patients who did not receive surgical treatment at the time of admission, received antibiotic treatment, or had a PC catheter inserted in addition to antibiotic treatment were excluded. Patients under 18 years of age, those whose hospital records were not available, those with proven biliary system involvement or diagnosed with biliary malignancy during follow-up, those with biliary abscesses, those with perforated cholecystitis, and those who underwent surgery at the time of initial admission were excluded. Patients were retrospectively screened, and a total of 135 patients were included in the study. Patients who received antibiotic treatment alone were grouped as Group A, and patients who had a PC catheter inserted in addition to antibiotic treatment were grouped as Group B. Results: In the patients included in the study, age, Charlson Comorbidity Index (CCI), American Society of Anesthesiologists (ASA) scoring, length of hospital stay, White Blood Cell (WBC), C-Reactive Protein (CRP), Blood urea nitrogen (BUN)/creatinine, albumin, transverse and longitudinal lengths of the gallbladder, and gallbladder wall thickness were observed to be statistically significantly different between the groups (p<0.05). Parameters such as Body Mass Index (BMI), apical heart rate, total and direct bilirubins, Alanine aminotransferase (ALT), Aspartate aminotransferase (AST), Alkaline phosphatase (ALP), Gamma glutamyl transferase (GGT), amylase, lipase, and bile density in the gallbladder were observed to be similar in both groups (p>0.05). In our study, the scoring model we created for PC catheter insertion consists of 7 parameters, each parameter is given 0-1-2 points according to threshold values, and the total score varies between 0-14. Conclusion: In our model, we recommend antibiotic treatment for patients with a total score of 0-4, that the clinician make decisions based on the patient's clinical condition for patients with a score of 5-7, and that a PC catheter be placed for patients with a score of 8 or higher. We believe that our model can be further developed with randomized controlled trials involving larger patient groups.